vrijdag, 29. augustus 2014 - 11:06 Update: 29-08-2014 13:46

Warme zomer eindigt met koelste augustus in twintig jaar

Warme zomer eindigt met koelste augustus in twintig jaar
Foto: fbf
De Bilt

De afgelopen zomer was een seizoen vol tegenstellingen met veel zware buien en wateroverlast, tropische temperaturen maar ook uitgesproken koele dagen. Juni was warm, juli zeer warm maar augustus zeer koel, de eerste koude maand in driekwart jaar.

Herhaaldelijk vielen verspreid over het land intensieve regen- en onweersbuien met wateroverlast en schade. De drie zomermaanden telden elf dagen met zware regen, dat wil zeggen op minstens één officieel weerstation een hoeveelheid van 50 mm of meer. Toch was de zomer gemiddeld over het hele land wat neerslag betreft geen uitschieter, zeker niet als we dat afzetten tegen de zomers van de laatste jaren. Dat komt door grote regionale verschillen: het zuiden was met ca. 470 mm in Maastricht wel uitzonderlijk nat, maar in het noorden was de zomer met plaatselijk 160 mm droog. Gemiddeld over het land viel omstreeks 265 mm tegen 225 mm als langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010. De zomers van 2004, 2007, 2011 en 2012 waren een stuk natter. 

Augustus was de natste zomermaand met landelijk circa 125 tegen 78 mm normaal. Plaatselijk viel in de afgelopen maand ongeveer 200 mm maar in delen van Overijssel, Drenthe en Groningen waar de buien niet zo talrijk waren viel de afgelopen maand op een aantal plaatsen minder dan 70 mm regen. Voor de recreatie was augustus veruit de minst fraaie maand van de zomer. Tussen 6 en 28 augustus viel op verschillende plaatsen elke dagen regen en vaak veel neerslag. Drie weken elke dag regen van betekenis komt in de zomer niet vaak voor.

De natste dag van de zomer was 28 juli met in deel van het land (vooral in de Randstad) 50 mm of meer. In Deelen viel 132 mm, waarvan 76 mm in één uur. Zulke zware buien zijn uitzonderlijk maar komen door het warmere klimaat tegenwoordig twee keer zo vaak voor dan rond 1950. 

De zomer van 2014 was vrij warm met vooral in het noorden van het land vaak opmerkelijk hoge temperaturen. In De Bilt was de temperatuur gemiddeld over juni, juli en augustus ongeveer 17,4 graden tegen 17,0 graden normaal. Dat de balans voor zomer naar de warme kant uitslaat is volledig te danken aan juni, juli en de eerste tien dagen van augustus. Juli was met 19,4 graden zelfs een van de warmste maanden sinds het begin van de metingen. Op 19 juli werd in Hoek van Holland 36,5 graden gemeten, de landelijk hoogste temperatuur. In het Waddengebied en Noord-Holland zijn die dag uitzonderlijk hoge temperaturen gemeten van meer dan 34 graden. In augustus volgde een serie zeer koele dagen waardoor de laatste maand van de zomer met ongeveer 16,1 graden de koelste was in meer dan twintig jaar. Zulke tegenstellingen komen niet vaak voor. Augustus is ook de eerste maand sinds december vorig jaar met een lagere gemiddelde temperatuur dan normaal. 

De zon was de afgelopen zomer vaak te zien. Landelijk gemiddeld berekende het KNMI omstreeks 645 uur zon tegen 608 normaal. Aan zee scheen de zon ongeveer 710 uur, in het zuiden van Limburg circa 590 uur. 

Provincie:
Tag(s):