dinsdag, 17. juni 2014 - 20:48 Update: 03-07-2014 0:34

Wassen zonder water beter voor ouderen

Foto van poes die kraanwater drinkt | MV
Foto: MV
Nijmegen

Uit onderzoek, uitgevoerd bij ruim vijftig verpleeghuisafdelingen, blijkt dat wassen zonder water veilig is en in de langdurige zorg voor ouderen een alternatief kan zijn voor traditioneel wassen.

Onderzoekers van IQ Healthcare, Radboudumc, presenteerden vandaag in Den Haag de voorlopige resultaten van een onderzoek naar ‘wassen zonder water’. 'Wassen zonder water lijkt iets beter voor de huid van verpleeghuisbewoners, bij vergelijkbare kosten', aldus de onderzoekers.

Bij wassen zonder water wordt het traditionele wassen met water en zeep vervangen door wassen met op te warmen wegwerpwasdoekjes met producten die de huid reinigen en verzorgen. De afgelopen jaren worden deze doekjes steeds vaker gebruikt, maar een onderzoek naar de (kosten)effectiviteit ontbrak. Met subsidie van ZonMw en ABENA zijn de effectiviteit en kosteneffectiviteit van beide wasmethoden met elkaar vergeleken. Vooruitlopend op een publicatie worden vandaag al enkele voorlopige gegevens gepresenteerd.

Verschillen
Onderzoeksleider Theo van Achterberg: “Gedurende de zes weken dat beide methoden door verzorgenden bij vergelijkbare groepen werden gebruikt, zagen we iets minder huidschade bij het gebruik van de doekjes dan bij wassen met water. Het merendeel van de verzorgers van de cliënten reageert positief op de doekjes. Toch vindt bijna driekwart van hen dat cliënten de mogelijkheid moeten behouden om voor wassen met water en zeep te kunnen kiezen.”
Beide methoden laten geen verschil zien in het aantal cliënten dat zich verzet bij het wassen. Ook bij de kosten is geen significant verschil zichtbaar.

Alternatief
De huidreacties van cliënten op beide wasmethoden werd zes weken lang gevolgd. Het zou volgens de onderzoekers goed zijn om de huidreacties ook op langere termijn te blijven volgen. Op basis van de resultaten stellen de onderzoekers dat wassen zonder water veilig kan worden toegepast als alternatief voor traditioneel wassen in de langdurige zorg voor ouderen, en vermoedelijk ook in andere zorg-settings en bij volwassenen in het algemeen.

Categorie:
Tag(s):