vrijdag, 28. maart 2014 - 17:16 Update: 03-07-2014 0:39

Webcam-vos Oostvaardersplassen krijgt jongen

Foto van vossenjong op webcam | Staatsbosbeheer
Foto: Staatsbosbeheer
Almere

De zwangere vos, die leeft in de vossenburcht op de Oostvaardersplassen, heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een aantal jongen geworpen. Dit meldt Staatsbosbeheer vrijdag.

’Het eerste vosje werd vrijdagmorgen 28 maart om een uur of 5 geboren’, aldus Staatsbosbeheer.

De geboorte werd live gevolgd door vele vossenvolgers. De moeder lag voor het zicht van camera 1, met de rug naar de lens. Af en toe is er een klein jong te zien. Jonge vosjes zijn donker van kleur. Hoeveel jongen er zijn, is nog niet zeker.

Geen naam voor jonge wilde vosjes
Boswachter Bertin Bergman van Staatsbosbeheer: "De moedervos was behoorlijk rond, dus ik ben benieuwd hoeveel jongen er geboren zijn. We wachten het af, en genieten ondertussen van het jonge geluk in de burcht."

De vosjes krijgen geen naam. Staatsbosbeheer geeft in het wild levende dieren nooit een naam. Het zijn immers geen huisdieren, maar dieren die leven in de vrije natuur.

Webcams in een vossenburcht
Staatsbosbeheer heeft een vossenburcht in de Oostvaardersplassen, natuurgebied tussen Almere en Lelystad, voorzien van webcams. In het gebied leven ongeveer 50 vossen.

De dieren leven er in vrijheid, en zijn ook overdag in het gebied te zien. De webcams zijn nu een week aan. De vossencam is een absolute publiekslieveling; vorig jaar trok volgdevos.nl bijna 2,5 miljoen bezoeken.

Op de site kun je live in en rondom de vossenburcht kijken. Ook staan er eerder gemaakte filmpjes.