dinsdag, 10. juni 2014 - 21:51 Update: 03-07-2014 0:35

Weduwe Jan Wolkers tegen nieuwe Holocaust-monument

Foto van Holocaust Namen Monument Nederland | Daniel Libeskind
Foto: Daniel Libeskind
Amsterdam

‘Pad van licht’ is de titel die Daniel Libeskind zijn ontwerp voor het Holocaust Namenmonument Nederland heeft gegeven.

“Een naam is ook een licht”, zei de Amerikaanse architect van Pools-Joodse origine vanmiddag bij de presentatie van zijn ontwerp in Amsterdam samen met burgemeester Van der Laan.

“Het gedenkteken voor hen die door de nazi’s werden vermoord, krijgt de vorm van een pad langs hun namen”, verklaarde Libeskind. “Naast het bestaande Auschwitz-monument krijgt een nieuwe ruimte vorm door middel van reeksen oplopende en aflopende muren, die ’s avonds worden aangelicht. In de ruimtes die ontstaan door deze schuin gesneden vlakken, blijven glimpen van een veranderende horizon zichtbaar, terwijl hier de duizenden namen kunnen worden gelezen. Het is de herinnering aan deze namen die betekenis geeft aan dit pad waarop, omringd door groen en grenzend aan het water, de stemmen van de stilte te horen zullen zijn.”

Het ontwerp voor het monument houdt rekening met de bestaande situatie. Het is ontworpen rondom verschillende monumentale bomen op gepaste afstand van het Spiegelmonument van Jan Wolkers. Een groen veld naast het ‘Nooit meer Auschwitz’ monument zal worden vrijgemaakt om het bestaande en nieuwe monument te verbinden. Een langgerekte stenen bank biedt ruimte voor rust en contemplatie.

“Naast het bestaande Auschwitz-monument krijgt een nieuwe ruimte vorm door middel van reeksen oplopende en aflopende muren”, licht architect Daniel Libeskind toe. “In de ruimtes die ontstaan door deze schuin gesneden vlakken, blijven glimpen van een veranderende horizon zichtbaar, terwijl hier de duizenden namen kunnen worden gelezen. Het is de herinnering aan deze namen die betekenis geeft aan dit pad waarop, omringd door groen en grenzend aan het water, de stemmen van de stilte te horen zullen zijn.”

Spiegelmonument blijft
Het Namenmonument komt schuin achter het Spiegelmonument van Jan Wolkers te liggen, grenzend aan de sportvelden naast het Wertheimpark. Het Spiegelmonument blijft zelfstandig bestaan. Een groen veld naast het gedenkteken van Jan Wolkers zal worden vrijgemaakt om het bestaande en nieuwe monument te verbinden. Een langgerekte stenen bank biedt ruimte voor rust en contemplatie.

Weduwe Wolkers tegen plannen
Karina Wolkers, de weduwe van kunstenaar Jan Wolkers is tegen de plannen. Zij noemt het ‘respectloos en ontoelaatbaar’. Ze heeft haar advocaat ingelicht en denkt in haar recht te staan om de bouw naast het ‘Nooit meer Auschwitz-monument’ van haar wijlen man te kunnen voorkomen.