vrijdag, 8. augustus 2014 - 20:35 Update: 09-08-2014 12:25

Weduwe Thomas van der Bijl: 'Teeven pleegde meineed'

Weduwe kroegbaas van der Bijl:'Teeven pleegde meineed'
Foto: RVD
Amsterdam

De advocaat van de weduwe van Thomas van der Bijl, heeft aangifte gedaan tegen staatssecretaris Fred Teeven voor het plegen van meineed. Dit meldt de NOS vrijdagavond.

Volgens advocaat Jop Fellinger heeft Teeven recentelijk gelogen terwijl hij onder ede stond bij de rechter. 

Onlangs, op 17 april van dit jaar, is Teeven als getuige gehoord bij de rechter-commissaris in Den Haag. Dit zou blijken uit documenten die de NOS heeft ingezien. Teeven werd gehoord naar aanleiding van een zogeheten voorlopig getuigenverhoor dat de weduwe van Van Der Bijl tegen de Staat is gestart. Daarmee wil zij duidelijkheid krijgen of haar man destijds wel voldoende werd beschermd  door het Openbaar Ministerie. 

Van der Bijl had, vlak voor hij in april 2006 werd geliquideerd, afgesproken met Teeven, die toen officier van justitie was, om als anonieme bedreigde getuige te gaan optreden. Teeven regelde dat Van der Bijl werd vrijgelaten in 2006 als enige van een aantal verdachten na een drugsvondst van 30.000 kilo hasj. Vlak na zijn vrijlating werd Van der Bijl geliquideerd in zijn Amsterdamse café ‘De Hallen’. 

Teeven bevestigde in het grote liquidatieproces in Amsterdam dat hij begin 2006 van de weduwe van Kees Houtman een lijstje had gekregen met daarop de namen van de mannen achter de moord op Houtman. Ook zou hem door deze weduwe zijn verteld dat Houtman en Van der Bijl op een zogenaamde dodenlijst  stonden. Daarmee wist Teeven dus dat Van der Bijl, nog voor zijn vrijlating, gevaar liep.

Maar in het getuigenverhoor, in april van dit jaar bij de rechtbank in Den Haag verklaarde Teeven echter dat er geen enkele concrete informatie was dat Van der Bijl gevaar liep. Ook van het briefje en de toelichting daarbij van de weduwe Houtman kon hij zich niets meer herinneren. Advocaat Fellinger verwijt Teeven nu dat hij valse verklaringen aflegt, zaken verdraait en essentiële informatie verzwijgt.