donderdag, 16. oktober 2014 - 12:53 Update: 16-10-2014 16:57

Weduwen voormalige Nederlands-Indië krijgen 20.000 euro schadevergoeding

20.000 euro schadevergoeding voor weduwen voormalige Nederlands-Indië
Foto: RVD
Den Haag

De Nederlandse staat keert een schadevergoeding van 20.000 euro uit aan acht weduwen van slachtoffers van standrechtelijke executies in het voormalige Nederlands-Indië. Eerder was al vastgesteld dat deze vrouwen in aanmerking konden komen voor deze vergoeding.

Ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Hennis (Defensie) willen niet wachten met het uitkeren van de schadevergoeding nu bepaald is dat de vrouwen hiervoor in aanmerking komen. Eind november zal de rechter bepalen of de vrouwen daarnaast recht hebben op vergoeding van proceskosten.

Naast de eerste acht claims zijn er nog twee groepen van door de advocaat van de weduwen ingediende claims. Het gaat om een groep van tien claims, die nog onvoldoende zijn onderbouwd. De advocaat heeft inmiddels in deze gevallen nadere informatie aangeleverd, zodat de claims opnieuw kunnen worden bekeken. Daarnaast werden er eind juni stukken ingediend voor nog eens elf claims. Die claims zijn eveneens onvoldoende aannemelijk gemaakt. Mocht de advocaat van deze weduwen ook in deze gevallen met aanvullende informatie komen, dan worden ook die claims opnieuw bekeken.

De schadevergoedingen worden uitgekeerd op basis van een regeling, die in september 2013 is gepubliceerd. De regeling is bedoeld om geleden schade te vergoeden van weduwen van slachtoffers van standrechtelijke executies van vergelijkbare ernst en aard als in Rawadegeh en Zuid-Sulawesi. Het gaat om een vast bedrag van € 20.000 per weduwe.