woensdag, 29. januari 2014 - 23:46 Update: 03-07-2014 0:43

Weekers stapt op als staatssecretaris na problemen bij belastingsdienst

foto van staatssecretaris Weekers | VVD
Foto: VVD
Den Haag

Frans Weekers (VVD) heeft zijn functie als staatssecretaris van Financiën neergelegd. Dit liet hij woensdagavond weten aan de Tweede Kamer.

Het besluit van Weekers kwam na een lang debat over de problemen bij de Belastingdienst. Deze heeft grote problemen met het uitbetalen van de verschillende toeslagen. Het probleem bleek groter dan gedacht omdat in december vijftienduizend huishoudens die recht hadden op huurtoeslag, deze niet gekregen hebben. De fouten ontstonden nadat de Belastingdienst met een nieuw systeem ging werken waarbij de burger maar één rekeningnummer mag opgeven voor het ontvangen van toeslagen. 

De oppositiepartijen vroegen zich af of Weekers nog wel voldoende gezag had om de problemen binnen de Belastingdienst op te lossen. Medewerkers van de Belastingdienst lekte met enige regelmaat informatie naar de pers over de puinhopen. Weekers beloofde de Kamer wekelijks te informeren over het aantal burgers die nog toeslagen moeten ontvangen. 

Toch besloot Weekers zijn functie neer te leggen. Dit omdat volgens hem er te weinig draagvlak is binnen de Kamer om als staatssecretaris aan te blijven. 

Opvolger nog niet bekend.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) weet nog niet wie Frans Weekers (VVD) opvolgt als staatssecretaris van Financiën.

 

Provincie: