vrijdag, 25. april 2014 - 20:25 Update: 03-07-2014 0:37

Het weer op Koningsdag is niet verkeerd

Foto van Koninginnedag in Amstelveen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
De Bilt

De eerste Koningsdag, zaterdag 26 april, levert rustig weer op met een middagtemperatuur van 17 of 18 graden en lokaal soms wat regen. Dit heeft het KNMI laten weten.

Komende nacht neemt de buienkans af en zijn er opklaringen. Later neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. De minima liggen rond 11 graden. De wind draait in de loop van de nacht naar zuid tot zuidwest. In het noorden blijft de wind uit het oostelijke richting komen. De wind is matig, in het noordelijk kustgebied aanvankelijk af en toe vrij krachtig.

Op Koningsdag is het wisselend bewolkt. In het noordwesten en midden van het land is er meer bewolking en kan er hier en daar wat regen vallen, maar de droge perioden zullen overheersen. In het (noord)oosten van het land kunnen er in de middag weer stevige buien met onweer ontstaan. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17 graden aan zee en onder hardnekkige bewolking tot 20 graden lokaal in het noordoosten. De wind is zuid tot zuidwest en zwak tot matig, in het noordoosten van het land is de wind zuidoost.

Eind april wisselt het weerbeeld sterk van jaar tot jaar: het kan regenen bij amper 10 graden, maar het kan ook zonnig en warm zijn. Dat blijkt uit het overzicht van het weer in de laatste decennia op 27 april, de verjaardag van Koning Willem Alexander waarop de komende jaren meestal Koningsdag wordt gevierd. De grote verschillen in het weerbeeld van jaar tot jaar op een bepaalde kalenderdag zoals 26 of 27 april hangen samen met de grilligheid van het weer in ons klimaat.


Uit een vergelijking over de gemiddelden (1967-2013) van 27 april blijkt dat de maximumtemperatuur op 30 april gemiddeld een fractie hoger ligt, maar het aantal zonuren op die dag juist iets minder is dan op Koningsdag. Er blijkt nauwelijks verschil in de kans op enige regen. Vooral in het voorjaar kan het weer snel omslaan, zodat de klimatologische gemiddelden van zo’n enkele dag sterk kunnen afwijken van het werkelijke weer op die dag.

Provincie:
Tag(s):