donderdag, 27. februari 2014 - 10:40 Update: 03-07-2014 0:41

Weer minder omzet voor kroegen

foto van homocafe | fbf archief
Foto: fbf archief
foto van homocafe | fbf archief
Foto: fbf archief
Den Haag

In het vierde kwartaal van 2013 heeft de horeca 1,0 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. Hoewel de omzet toenam, daalde het volume met 0,6 procent. De prijzen stegen met 1,6 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Cafés hebben in het vierde kwartaal 5 procent minder omgezet. De omzet van cafés daalt al bijna twee jaar onafgebroken. Consumpties in cafés waren, mede door accijnsverhogingen, ruim 3 procent duurder dan een jaar eerder. Het volume daalde met 8 procent opnieuw fors.
De overige horecabranches behaalden in het vierde kwartaal meer omzet dan een jaar eerder. Snackbars presteerden het best en realiseerden 3 procent meer omzet. Bij een prijsstijging van 1,8 procent nam het volume van de snackbars met ruim 1 procent toe. Ook hotels deden het met een omzetstijging van 2,9 procent prima, maar presteerden minder goed dan in het uitmuntende derde kwartaal.

Over heel 2013 behaalde de horeca een bescheiden omzetgroei van 0,5 procent, de kleinste groei in drie jaar tijd. Het volume kromp met 1,4 procent. Vooral cafés droegen hier met een volumekrimp van 9 procent fors aan bij. De prijzen in de horeca stegen in 2013 met gemiddeld 2 procent.

Categorie:
Tag(s):