dinsdag, 16. september 2014 - 14:39 Update: 16-09-2014 18:26

Wereldberoemde Neushoornvogels gestolen uit Avifauna

Omvangrijke diefstal van zeldzame vogels in Avifauna
Alphen aan den Rijn

In de nacht van 15 op 16 september jl. zijn er in Vogelpark Avifauna, ondanks de beveiliging, ruim 30 zeer zeldzame vogels gestolen. 'De inbrekers zijn doelgericht te werk gegaan en hebben voornamelijk waardevolle, zeldzame broedparen gestolen. Vele verblijven zijn opengebroken en zwaar beschadigd', meldt Avifauna dinsdag.

De diefstal bestaat uit enkele toekans, beo's en papegaaiachtige en een omvangrijk aantal neushoornvogels. Het was de inbrekers met name te doen om de wereldberoemde collectie neushoornvogels, waarvan er 16 zijn gestolen! Het gaat om o.a. de uiterst zeldzame en bedreigde witkuifneushoornvogels, de roodbruine neushoornvogels en de met uitsterven bedreigde Visayan tarictic neushoornvogel. Deze soorten vragen een zeer specialistische verzorging en zijn slechts in enkele dierentuinen wereldwijd te zien.

Stichting Vogelpark Avifauna levert een belangrijke bijdrage aan internationale fokprogramma's binnen de dierentuinen. Met de diefstal is daarmee ook een zware slag toegebracht aan verschillende van deze fokprogramma's. Sommige paartjes waren aan het broeden of hadden juist jongen. De vogelverzorgers doen er nu alles aan om de achtergebleven jongen en eieren te redden.

De vogels zullen hoogstwaarschijnlijk aangeboden worden in de illegale dierenhandel. Omdat de vogels gechipt en geringd zijn heeft Avifauna goede hoop een deel van de vogels terug te krijgen.

Provincie: