woensdag, 10. september 2014 - 9:32 Update: 10-09-2014 20:04

Wereldprimeur! Rog geboren zonder vader in Arnhem

Rog geboren zonder vader in Arnhem
Foto: Burgers' Zoo
Arnhem

Koninklijke Burgers’ Zoo heeft voor het eerst in de wereld wetenschappelijk aangetoond dat ongeslachtelijke voortplanting ook kan voorkomen bij roggen.

Een pasgeboren adelaarsrog blijkt op basis van genetisch onderzoek geen vader te hebben. Het fenomeen parthenogenese is bekend bij enkele reptielen-, insecten- en vissensoorten, waaronder vier haaiensoorten. Bij roggen is echter nog nooit eerder aangetoond dat er jongen geboren kunnen worden zonder dat er een vader in het spel is geweest. 

Wereldprimeur
In Burgers’ Ocean, het tropisch koraalrifaquarium van acht miljoen liter water, leven twee volwassen mannelijke adelaarsroggen samen met vier volwassen vrouwen. In totaal heeft deze groep al 37 jongen gekregen. Een pasgeboren adelaarsrog kent een spanwijdte van 50 centimeter en weegt tussen de 1 en de 3 kilo. Een volwassen dier kent een spanwijdte van 1,70 meter en weegt tussen de 50 en 70 kilo. Het Ocean-team van Koninklijke Burgers’ Zoo knipt van elke pasgeboren adelaarsrog een klein stuk van de stekel die zich aan de staartbasis bevindt. Deze ingreep is vergelijkbaar met het knippen van een vingernagel bij mensen: de dieren voelen hier niets van en de stekel groeit later weer aan. Om het stukje stekel bevindt zich een heel dun huidlaagje waaruit DNA gehaald kan worden voor vaderschapsbepaling. 

De sleutel 
Adelaarsroggen stellen hoge eisen aan hun leefomgeving. De kraakbeenvissen zijn erg gevoelig voor parasieten, hebben veel ruimte nodig en stellen hoge eisen aan de waterkwaliteit. In de Ocean beschikken de adelaarsroggen over 1,6 miljoen liter water. De dierverzorgers van de Ocean besteden dagelijks ruim een uur de tijd om alle dieren individueel te voeren, zodat ze exact weten wat elk dier gegeten heeft en in welke hoeveelheid. Deze zeer intensieve zorg resulteert in het feit dat Burgers’ Zoo momenteel de grootste kweker van adelaarsroggen ter wereld is. 

Provincie:
Tag(s):
rog, vis