vrijdag, 25. juli 2014 - 9:51 Update: 25-07-2014 17:22

Wereldrecordpoging giant backflip op Zwarte Cross

Wereldrecordpoging op Zwarte Cross:Giant backflip voor Raif Badawi
Foto: Zwarte Cross
Lichtenvoorde

Vrijdag gaat stuntman Jackson Strong op de Zwarte Cross een wereldrecordpoging doen om aandacht te vragen voor de ‘urgent action’-zaak van Amnesty International voor Raif Badawi. Dit meldt de Zwarte Cross vrijdag.

Het Zwarte Cross publiek heeft invloed op het eventuele wereldrecord: het aantal handtekeningen bepaalt de lengte van de lange afstandsbackflip. Het wereldrecord staat op naam van Cameron Sinclair (42 meter). 

Badawi is een internetactivist en blogger uit Saoedi Arabië die vanwege kritische uitspraken is veroordeeld tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van één miljoen Saudische rial (191.000 euro). Amnesty International eist onmiddellijke vrijlating en hoopt door middel van buitenlandse aandacht en petities de druk op de Saudische regering op te voeren. 

Op de Zwarte Cross persdag stond de vrouw van Raif, Ensaf Haidar, via Skype de aanwezige journalisten te woord. ‘Ik ben dankbaar voor de internationale aandacht voor de situatie van Raif. Hoe meer, hoe beter!’, aldus Haidar. Volgens Amnesty-woordvoerder Emile Affolter is het nut van dit soort publieksacties bewezen: ‘Vorig jaar vroegen we middels ‘The Naked Run For Freedom’ aandacht voor Pussy Riot. Door vele soortgelijke ludieke acties wereldwijd is hun zaak nooit van de radar verdwenen en heeft dit mede geleid tot hun vrijlating.’

De hoofdstunt wordt op vrijdag, zaterdag en zondag twee maal daags gesprongen op het festivalterrein van de Zwarte Cross, tussen het Hoofdpodium, de Theaterweide en het sterrenrestaurant ‘Le Carburateur’ in. "I am appalled by the unwarranted imprisonment of so many innocent people around the globe, and are pleased to do something to help those who are in this situation’, aldus de Australische stuntman Jackson Strong die op de persdag zijn eerste testsprong maakte.