maandag, 20. januari 2014 - 17:34 Update: 03-07-2014 0:44

Werelds 85 rijksten bezitten even veel als helft wereldbevolking

Foto van vallende euromunten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De 85 rijkste mensen op deze wereld bezitten evenveel als de helft van de wereldbevolking oftewel 3,5 miljard mensen. Dit meldt Oxfam Novib maandag.

Dit cijfer komt uit het nieuwe Oxfam Novib-rapport ‘Working for the Few’. We vragen hiermee de aandacht van de deelnemers aan het Wereld Economisch Forum (WEF) dat plaatsvindt van 22 tot 26 januari in Davos.

De toenemende politieke invloed van een rijke toplaag ondermijnt de democratie. De taart van de welvaart wordt ongelijk verdeeld. Een rijke elite met grote politieke invloed laat economische spelregels in eigen voordeel werken. Ten koste van de onderste en de middenklasse. Tijd voor het World Economic Forum om in actie te komen.

Sprookje doorgeprikt
De cijfers zijn onverteerbaar, vindt onze directeur Farah Karimi: ‘De financiële crisis heeft de kloof tussen haves and have-nots nog groter gemaakt. Deze extreme ongelijkheid tussen arme landen en rijke landen - maar ook binnen de rijkste landen zelf - moet worden aangepakt. Het sprookje van de rijkdom die vanzelf leidt tot meer welvaart voor iedereen, is doorgeprikt.’

Persoonlijke belofte
Oxfam Novib vraagt de WEF-deelnemers, voornamelijk multinationals en politici, een persoonlijke belofte te doen om de ongelijkheid terug te dringen. Twee dingen zijn van groot belang.

Regeringen moeten een eind maken aan belastingontwijking en geheimhouding door grote bedrijven. Arme landen lopen hierdoor miljoenen aan inkomsten mis, bijvoorbeeld voor investering in de eigen economie.

In de post-2015 agenda voor ontwikkeling, de opvolger van de millenniumdoelen, moet een wereldwijde doelstelling worden opgenomen om de extreme ongelijkheid terug te dringen.