vrijdag, 18. juli 2014 - 12:43 Update: 18-07-2014 13:08

Wereldwijd 331.000 valse eurobiljetten onderschept

Foto van vals biljet van vijftig euro | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam/Brussel

In de eerste helft van 2014 zijn er wereldwijd in totaal 331.000 valse eurobankbiljetten uit de omloop genomen, een daling van 6,2% ten opzichte van het aantal in de tweede helft van 2013. Dit meldt de Europese Bank Centrale (ECB) vrijdagmiddag.

‘Over het geheel genomen blijft het aantal vervalsingen zeer laag in vergelijking met het aantal echte bankbiljetten in omloop gedurende dezelfde periode: meer dan 16 miljard’, aldus de ECB.

Deze cijfers blijken uit de halfjaarlijkse informatie betreffende vervalsing van eurobankbiljetten. De ECB zegt dat het aantal vervalsingen laag blijft.

Bij 81% van de vervalsingen gaat het om de bankbiljetten van €20 en €50. Ondanks de lage aantallen vervalsingen, geven de leden van het Eurosysteem – d.w.z. de Europese Centrale Bank (ECB) en de 18 nationale centrale banken van het eurogebied – het advies de bankbiljetten die men in handen krijgt, goed te bekijken. 

’Voel, kijk en kantel’-methode
Echte bankbiljetten kunnen gemakkelijk worden herkend door gebruik te maken van de eenvoudige “voel, kijk en kantel”-methode die wordt beschreven op de europagina’s van de website van de ECB en de websites van nationale centrale banken van het Eurosysteem. 

Een ieder die een verdacht bankbiljet in handen krijgt, dient dat onmiddellijk te vergelijken met een biljet waarvan bekend is dat het echt is. Indien het vermoeden wordt bevestigd, dient deze persoon contact op te nemen met de politie of (afhankelijk van de nationale praktijk) de desbetreffende nationale centrale bank.

Bijna alle, 98%, van de vervalsingen is aangetroffen in de landen van het eurogebied, 1,9% is gevonden in EU-lidstaten buiten het eurogebied en 0,1% is aangetroffen in andere delen van de wereld.

Nieuwe reeks biljetten
Het Eurosysteem maakt gebruik van vernieuwingen in de bankbiljettentechnologie: de Europa-serie die thans door het Eurosysteem wordt ingevoerd zal helpen het vertrouwen van het grote publiek in de bankbiljetten te behouden en zal verbeterde bescherming bieden tegen vervalsing, aangezien de biljetten nóg veiliger en duurzamer zullen zijn. Het nieuwe bankbiljet van €10 zal op 23 september 2014 in omloop worden gebracht.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):