woensdag, 29. oktober 2014 - 8:35 Update: 29-10-2014 9:53

Werkgever gaat voor fit personeel; liever geen dikke mensen of rokers

Werkgever gaat voor fit personeel; liever geen dikke mensen of rokers
Foto: Archief EHF

Steeds vaker nemen werkgevers alleen mensen aan die er fit uitzien.

Mensen die ongezond leven of overgewicht hebben, hebben dus minder kans op een baan. Dit schrijft het AD op basis van onderzoek van Olympia Uitzendbureau.

Het uitzendbureau bemiddelt tussen 12.000 uitzendkrachten en 3.500 bedrijven met name in de logistiek en productie. Het bureau ontdekte dat als een werkgever moet kiezen tussen een fitte en minder fitte kandidaat met gelijk cv, hij de meest fitte kandidaat kiest. Commercieel directeur Wim Bubberman van Olympia in de krant: 'De kans dat iemand die niet fit oogt, ziek wordt, schatten bedrijven hoger in. En dus houden zij hem liever buiten de deur,' Deze reden voor afwijzing wordt 'uiteraard' niet hardop uitgesproken.

Olympia kan deze hardere opstelling wel verklaren: door strengere wet- en regelgeving zijn werkgevers kritischer geworden. Vanaf begin 2014 moeten werkgevers nu betalen voor flexwerkers die ziek worden vlak voordat hun contract afloopt.

Het is niet zo dat bedrijven Olympia expliciet hebben gevraagd om mensen met overgewicht niet voor te dragen. Bubberman: 'Mensen hoeven ook niet aan de fitheidstest of iets dergelijks. Als je bedrijven er expliciet naar vraagt, zullen ze het ook ontkennen vanwege discriminatiewetgeving. Maar we zien wel duidelijk dat deze mensen bij gesprekken als eerste afvallen, ook al hebben ze evenveel of méér kwaliteiten en motivatie. Ze maken minder kans dan mensen die zich energiek en fit weten te presenteren.'

Het uitzendbureau maakt ongezonde sollicitanten bewust van het feit dat werkgevers de voorkeur geven aan fitte concurrenten. 'Zo spreken we ook mensen aan die steeds te laat komen. Anders kun je er zeker van zijn dat je contract niet wordt verlengd.'

Categorie:
Tag(s):