dinsdag, 11. maart 2014 - 9:15 Update: 03-07-2014 0:40

Werkgevers positief gestemd over werkgelegenheid

Werkgevers positief gestemd over werkgelegenheid
Foto: Archief FBF.nl
Werkgevers positief gestemd over werkgelegenheid
Foto: Archief FBF.nl
Diemen

Niet eerder, sinds begin 2012, waren Nederlandse werkgevers zo positief gestemd over de verwachte werkgelegenheid als in het tweede kwartaal van dit jaar. Met een werkgelegenheidscijfer van één procent is het sentiment licht positief te noemen. Dit blijkt uit de arbeidsmarktbarometer (MEOS) van Manpower onder 750 werkgevers.

In het eerste kwartaal van dit jaar was de verwachting nog neutraal (nul procent), maar in vergelijking met vorig jaar is de verwachte werkgelegenheidscijfer in dezelfde periode met vier procent punten gestegen. "In bijna alle sectoren zien we nu dat de verwachting groeit en dat is natuurlijk een goed teken. Concluderen dat het ergste leed geleden is, gaat te ver. De groei is broos, maar na jaren van een krimpende banenmarkt is een voorzichtig positief sentiment erg welkom." Dat zegt Jilko Andringa, algemeen directeur ManpowerGroup Nederland.

Zakelijke dienstverlening verwacht lichte groei
De werkgevers in deze branche verwachten meer mensen aan te gaan nemen dan in het eerste kwartaal van 2014. Andringa: "Deze prognose is opmerkelijk, omdat de branche geen directe marktgroei verwacht. De stijging komt doordat deze branche bij een aantrekkende economie snel meer uitzendkrachten aan zich bindt."

Werkgevers in de zware industrie zijn het positiefst. Daar is het werkgelegenheidscijfer een zeven voor de komende maanden. Binnen de algemene industrie zijn de prognoses minder positief. Daar is de verwachting een afname van twee, ondanks dat er wel weer meer geproduceerd wordt. "Dit is wat we noemen 'jobless growth'. De markt groeit, maar door een grotere productiviteit per werknemer heeft dat geen direct positief gevolg voor de werkgelegenheid," aldus Andringa.

Regio's stabiel en positief
De verschillende regio's in Nederland laten allemaal een voorzichtig positief cijfer zien, voor het eerst sinds 2010. Het zuiden en westen stijgen het hardst, van min twee naar één. De stemming is het best in het oosten van het land. Daar is het werkgelegenheidscijfer twee, voornamelijk door goede verwachtingen in de zorg en zakelijke dienstverlening.

Categorie: