maandag, 3. maart 2014 - 9:58 Update: 03-07-2014 0:41

Werknemers in actie om ontslag zeventig collega’s

Foto logo van FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Ridderkerk

Ongeveer honderdvijftig werknemers van generatoren fabrikant Brush HMA gaan morgen in Ridderkerk in het centrum actie voeren om te voorkomen dat zeventig collega’s hun baan verliezen.

Zij onderbreken dinsdagmiddag vier uur hun werk. Brush HMA wil de productie van vierpolige generatoren overhevelen naar Tsjechië. Werknemers en familieleden gaan op de markt in Ridderkerk vertellen wat dit voor hen betekent en waarom ze actie voeren. En zij verrichten een symbolische actie met afbeeldingen van de hoofdrolspelers in het drama.
 

Behoorlijke winst
Jan de Jong, bestuurder FNV Metaal: “De actiebereidheid is zeer groot! Ondanks een winst van maar liefst 5,5 procent wil Brush toch de productie naar Tsjechië verplaatsen. Het is volstrekt onacceptabel dat van een gezond bedrijf, zoveel werkgelegenheid verdwijnt.”

Brush HMA heeft in opdracht van de Britse investeringsmaatschappij Melrose (grootaandeelhouder van Brush) diverse modellen berekend welke bedrijfsvoering tot de beste resultaten zouden leiden. Daar kwam nota bene uit dat er betere resultaten mogelijk zijn met een andere keuze, waarbij de consequenties voor Ridderkerk veel en veel minder zijn en vele echte banen behouden blijven.

Verloren kennis
De Jong: “De kennis van de werknemers van Brush is uniek, niemand weet meer van vierpolige generatoren dan deze mensen. Al deze kennis moeten zijn nu overbrengen aan Tsjechen. Het is doodzonde als deze kennis hier in Nederland verloren gaat! Ook daarom voeren werknemers nu al acties, door werkonderbrekingen van twee tot vier uur te houden om te voorkomen dat de kennis aan de Tsjechen wordt overgedragen.”

Naast het behouden van werkgelegenheid, willen de werknemers openheid krijgen over de resultaten van voorgaande Brush HMA uitbestedingen en reorganisaties. Sinds Brush in 2008 overgenomen is door Melrose is er een carrousel van directeuren langsgekomen: In zes jaar is er nu alweer de zevende directeur. Volgens de werknemers is dit ten koste gegaan van het winstpotentieel. Er had nog meer uitgehaald kunnen worden.

Provincie:
Tag(s):