donderdag, 23. januari 2014 - 16:50 Update: 03-07-2014 0:44

Werknemers AkzoNobel staken weer

foto van AkzoNobel | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

De werknemers bij AkzoNobel in Deventer geven de strijd voor behoud van hun banen niet op. Vanaf vrijdagavond 23:00 uur tot maandagochtend 07:00 uur leggen zij het werk neer. AkzoNobel wil haar voornemen om de locatie te sluiten doorzetten, ondanks dat de locatie winstgevend is en nog winstgevender kan worden gemaakt. Bij eerder onderzoek onder leiding van professor Van Witteloostuijn is geconcludeerd ‘dat Deventer sluiten niet in het belang van AkzoNobel is’.

Onder de werknemers bestaat grote onvrede over de afspraken die AkzoNobel wil maken over een sociaal plan. Bij de vestiging in Deventer werken 215 werknemers, waarbij gedwongen ontslag dreigt voor 165 van hen.

Ron Vos van FNV Bondgenoten:”Of de locatie nu sluit of niet, er zijn werknemers die hun baan verliezen. Er moet gewoon een goed sociaal plan komen. En als sluiting onafwendbaar is, dan willen werknemers niet worden geconfronteerd met een lager salaris, omdat de productie in de loop van de afbouw van een 5- naar een 3 ploegen dienst gaat’.

AkzoNobel wil dit tot woede van de werknemers niet afspreken.
Het bedrijf wil de locatie sluiten, zodat er meer winst gemaakt kan worden. De werknemers zijn de komende jaren hard nodig, omdat de opbouw van productie elders tijd kost. Vos:”Dan mag je niet op het moment dat er in Deventer minder productiecapaciteit nodig is, minder gaan betalen aan de werknemers. Daardoor is er ook nog eens een behoorlijke kans op een lagere WW uitkering.”

Bovendien is AkzoNobel niet van plan om werknemers een vergoeding te betalen, als ze voor ze boventallig worden al een andere baan vinden. Volgens Vos rest de werknemers niets anders dan deze staking.
AkzoNobel is een Nederlandse producent van specialistische chemicaliën en verf- en coatingsproducten. De productielocatie in Deventer heeft 215 werknemers.

 

Provincie:
Tag(s):