dinsdag, 4. februari 2014 - 10:03 Update: 03-07-2014 0:43

Wet verbiedt testen nieuwe medicijnen op doodzieke kinderen

Foto van zusters verpleegkundigen ziekenhuis | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Kinderartsen, academische ziekenhuizen en ouders zijn tegen het wetsvoorstel over medisch wetenschappelijk onderzoek op kinderen.

Door dit wetsvoorstel van minister Schippers kunnen nieuwe medicijnen volgens hen niet worden getest op kinderen met kanker en andere ernstige ziekten. Dit schrijft de Volkskrant dinsdag. Kinderarts/oncoloog Michel Zwaan van het Erasmus MC zegt hierover namens de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen in de krant: 'Dit betekent dat we ernstig zieke kinderen in Nederland nieuwe, mogelijk veelbelovende medicijnen onthouden omdat ze hier niet mogen worden getest.' In Nederland mogen kinderen geen medicijnen krijgen die niet minstens 10 jaar hun werking hebben bewezen. de minister van Volksgezondheid vindt dat kinderen beschermd moeten worden tegen de risico's van onderzoek.

Ouders en kinderartsen en academische ziekenhuizen hebben nu een brandbrief aan de Tweede Kamer geschreven met het verzoek de wet in haar huidige vorm niet te accepteren. Vijftien hoogleraren, onder wie alle afdelingshoofden kindergeneeskunde van de academische ziekenhuizen, hebben de brief ondertekend. Ook negen patiëntenorganisaties tekenden. In de brief schrijven ze: 'Als het belang van het kind werkelijk centraal staat, hoe is het dan mogelijk dat we in Nederland een systeem hebben gecreëerd dat het tegenovergestelde doet van wat het zou moeten doen?' Medeondertekenaar Marianne Naafs, directeur van de Vereniging van Ouders, Kinderen en Kanker stelt in de krant dat ouders en kinderen zelf de kans moeten krijgen om te beslissen of ze meedoen aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen.

In landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland komt medicijnonderzoek op kinderen vaker voor. "Deze medicijnen zijn hierdoor jarenlang niet beschikbaar voor ons. Pas als ze tien jaar later geregistreerd staan, kunnen ook wij ze geven", zegt Zwaan. "Nederland gaat zo ver in de bescherming van zijn eigen kinderen dat het zichzelf in de staart bijt."

 

 


 

Categorie: