donderdag, 12. juni 2014 - 20:25 Update: 03-07-2014 0:34

Wetenschappers hebben dodelijk Spaanse griep-virus weer tot leven gewekt

fbf
Foto: fbf

Amerikaanse wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Winconsin, hebben in een beveiligd laboratorium de zogenaamde 'Spaanse griep', het uitgestorven influenzavirus, weer tot leven gewekt.

Dit virus veroorzaakte aan het begin van de 20e eeuw de ergste griepepidemie ooit. De griep eiste in 1918 wereldwijd naar schatting tussen de 20 en 100 miljoen levens. Een aantal dat het totale dodental van de Eerste Wereldoorlog ruimschoots overtreft. Dit meldt de Britse krant The Independent donderdag.

In hun laboratorium creëerden de wetenschappers een nieuw virus uit acht genen van verschillende vogelgriepvarianten die in de vrije natuur voorkomen. Het virus lijkt genetisch gezien veel op het Spaanse-griep-virus uit 1918 en werd tot leven gewekt met behulp van fragmenten uit vogelgriepvirussen uit wilde eenden, zo schrijft het vakblad Cell Host and Microbe. De wetenschappers wilden onder leiding van de controversiële onderzoeker Yoshihiro Kawaoka nagaan waarom de zogenaamde 'grootste medische holocaust ter wereld' zo fataal kon zijn en tegelijk aantonen hoe gemakkelijk de dodelijke virusstam kan terugkeren, zo melden verschillende media.

Critici vinden het onderzoek van Kawaoka krankzinnig en gevaarlijk. Zij denken dat de voordelen van een poging om Spaanse griepachtige virussen te creëren van bestaande vogelgriepstammen niet opwegen tegen de catastrofale risico's wanneer zo'n genetisch gemanipuleerd virus uit het laboratorium ontsnapt en een dodelijke grieppandemie veroorzaakt. Kawaoka verdedigt zijn onderzoek juist met als argument dat zijn werk tot nieuwe vaccins kan leiden en de risico's van eventuele toekomstige griepepidemieën kan minimaliseren. 

Professor Kawaoka kwam al eerder onder vuur te liggen door het uitvoeren van eerdere studies om het overbrengen van het dodelijke H5N1-type van de vogelgriep te verhogen ( deze griepvariant is in hoge mate dodelijk voor de mens maar wordt niet makkelijk van mens op mens overgebracht) door het herhaaldelijk naar buiten brengen van onderzoeken op fretten met het gemanipuleerde virus, aldus The Independent.

Categorie: