donderdag, 4. september 2014 - 22:58 Update: 04-09-2014 23:58

WHO bezorgd over de ruim 800.000 zelfmoorden wereldwijd

WHO bezorgd over de ruim 800.000 zelfmoorden wereldwijd
Foto: Archief EHF

In een donderdag gepubliceerd rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat dat er een wereldwijde aanpak moet komen om het aantal zelfmoorden te verminderen, zo melden verschillende media.

Jaarlijks plegen wereldwijd ruim 800.000 mensen zelfmoord, aldus de organisatie. Onder mensen tussen de 15 en 29 jaar is zelfmoord wereldwijd doodsoorzaak nummer 2, na verkeersongevallen. Het aantal mensen dat een zelfmoordpoging doet, ligt nog hoger.

Het rapport maakt duidelijk dat het vooral kwetsbare mensen zijn, die zich aan de rand van de samenleving bevinden en hierdoor vaker het slachtoffer zijn van discriminatie en marginalisering, die zich van het leven beroven. Landen met lage of gemiddelde inkomens tellen veel meer zelfdodingen. Dat komt door het gebrek aan bijstand voor mensen die lijden.

De WHO stelt vast dat in rijke landen meer mannen dan vrouwen zelfmoord plegen. De meestgebruikte methoden hiervoor zijn het inslikken van verdelgingsmiddelen, verhanging en het gebruik van vuurwapens. De WHO denkt dat als de toegang tot bijvoorbeeld vuurwapens en pesticiden bemoeilijkt wordt, dat helpt om het aantal zelfdodingen naar beneden te brengen.

Wereldwijd zijn het de 70-plussers die zich het vaakst van het leven beroven. En homoseksuele jongeren plegen vaker suïcide dan heteroseksuele jongeren.

De WHO stelt dat het aantal zelfmoorden teruggedrongen kan worden als landen een duidelijk beleid en actieplan hebben om het aantal zelfdodingen te verminderen. Maar dit blijkt niet altijd even makkelijk uitvoerbaar, schrijft Medisch Contact. Zo stelde minister Schippers het in 2008 vastgestelde streefcijfer van 5 procent minder zelfmoorden per jaar in 2013 bij naar een afname van 1 procent per jaar. In een brief aan de Tweede Kamer schreef zij toen dat het sowieso een ambitieuze doelstelling is om het aantal suïcides te verlagen, omdat het aantal sinds 2008 met 3 tot 6 procent per jaar is gestegen. Volgens de WHO liggen de zelfmoordcijfers in Europa iets boven het wereldwijde gemiddelde.

Categorie: