maandag, 3. november 2014 - 14:04 Update: 03-11-2014 17:59

Wiebes buigt zich over alternatief leaseplan autobranche

Wiebes gaat alternatief autoplan autobranche serieus bekijken
Foto: Archief EHF
Den Haag

Staatssecretaris Wiebes gaat serieus kijken naar het breed gedragen alternatieve plan van de autobranche. Dit heeft Wiebes maandag voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer laten weten.

RAI Vereniging, BOVAG en Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) kwamen vorige week met alternatief plan voor de gewraakte voorstellen inzake de autobelastingen in het ‘tussenjaar’ 2016, die momenteel bij de Tweede Kamer liggen. ‘Een alternatief dat de zakelijk rijder wél keuze biedt en dat wél een halt toe roept aan de marktverstoring’, aldus de autobranche.

Kern van het alternatief van de branche is dat er voor de zakelijke rijder veel meer te kiezen is dan in het autobelastingplan voor 2016 van staatssecretaris Wiebes. En daarmee voorkom je de forse marktverstoring die ingebakken zat in het oorspronkelijke plan.

Alternatief  

Het huidige aantal van vijf bijtellingscategorieën gaat net als in het plan van Wiebes terug naar vier, maar het verschil is dat door enkele CO2-normen aan te passen, in de 20-procents categorie zuinige zakelijke modellen terecht komen.

Keuze voor zakelijk rijder  

Gevolg: waar de zakelijk rijder aanvankelijk de keus had tussen een plug-in hybride met 14 procent bijtelling of een conventionele auto met 25 procent, kan die ook nu kiezen voor een zuinige zakenauto met 20 procent bijtelling. Een CO2-uitstoot van 80 t/m 106 g/km gaan in het plan van BOVAG, RAI Vereniging en VNA 20% bijtelling betalen in plaats van 25%.

Categorie: