dinsdag, 18. maart 2014 - 21:17 Update: 03-07-2014 0:40

Wiebes:meer accijns-inkomsten in januari 2014

Foto van tanken diesel in auto | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

In januari van dit jaar is er uit de opbrengsten van de accijns op benzine, lpg en diesel 769 miljoen euro binnengekomen. Dit was voor januari 2013 nog 608 miljoen euro en voor jan 2012 was dit 579 miljoen euro. Dit schrijft staatssecretaris Eric Wiebes dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarmee lijkt de onlangs ingestelde accijnsverhoging meer geld op te brengen. Echter heeft de staatssecretaris nog niet de cijfers van de totaal in januari 2014 verkochte volumes van de genoemde brandstoffen beschikbaar.

Die cijfers publiceert het CBS naar verwachting volgens Wiebes rond de 20e van de maand. Het effect van de accijnsverhoging kan daarom nog niet precies worden bepaald omdat nu nog niet valt te zeggen of en hoeveel brandstof er minder in Nederland is verkocht. De uitwijk van Nederlanders die dicht bij de grens wonen is daarmee dus op dit moment nog niet te bepalen.

'Kanttekeningen'
Wiebes schrijft zelf in de brief aan de Tweede Kamer dat hij ‘kanttekeningen’ wil plaatsen bij deze cijfers gebaseerd op enkel 1 maand. ‘Opnieuw benadruk ik dat deze gegevens over een periode van slechts één maand zich niet lenen voor een ordentelijke oordeelsvorming. Ik voel me gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer om het debat over de ontwikkelingen in de accijns op brandstoffen te voeren op basis van een deugdelijke evaluatie van de gegevens over een periode van ten minste drie maanden', aldus Wiebes.

Cynisch
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt laat op Twitter weten dat hij de cijfers van Wiebes ‘supermisleidend’ vindt. ‘Geweldig, de kasopbrengsten dieselaccijns zijn met 30% gestegen! De kamer vroeg om de aangiftecijfers en de verbruikscijfers, niet de betaalcijfers van accijnzen! Ofwel wat gebeurde er 1/1/14-31/1/14? Regering stuurt dag voor verkiezingen de accijnsafdrachten (diesel +bijna 30%), wetend dat dat supermisleidend is. En Wiebes kondigt aan op 20 maart (ja zeker!) een brief naar de Kamer te sturen met de echte cijfers. Wel lef hoor! ps: als er 15% meer diesel verkocht was, zag je nu lange rijen en blije pomphouders. #washetmaarwaar’, aldus
Omtzigt op Twitter.