donderdag, 6. februari 2014 - 18:02 Update: 03-07-2014 0:43

Wilders blij met uitkomst NExit rapport

Wilders blij met uitkomst NExit rapport
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

In Den Haag is donderdag koeltjes gereageerd op het rapport dat Geert Wilders namens de PVV door Capital Economics heeft laten uitvoeren waarbij de ‘waarschijnlijke economische gevolgen’ van het verlaten van de Europese Unie door Nederland, de 'NExit', in worden beschreven.

Minister Dijsselbloem van Financiën sprak over een door Wilders 'besteld' rapport maar zei ook dat hij het rapport zeker zou gaan lezen. 

De Nederlandse economie zal volgens het rapport ‘fors groeien als ons land de Europese Unie verlaat’, laat Wilders donderdag weten.

‘Elk Nederlands huishouden wordt in de komende twee decennia gemiddeld bijna 10.000 euro per jaar beter van NExit. Als we uit de EU stappen zal onze economie in 2024 10% groter zijn dan indien we in de EU blijven’, stelt Wilders.

‘We besparen miljarden en moeten ons land niet langer kapot bezuinigen voor de Brusselse 3%-norm. We maken een eind aan de toeslagen en uitkeringen voor Roemenen en Bulgaren. We stoppen met het verschepen van geld naar Griekenland’, aldus Wilders.

Geert Wilders: ‘Het rapport bewijst overduidelijk dat ons vertrek uit de EU een uitweg uit de crisis biedt. We kunnen Nederlands geld dan investeren in eigen land. We kunnen belastingen, BTW en accijnzen verlagen, zodat onze economie weer zuurstof krijgt.’

Enkele bevindingen uit het rapport
’Voor een NExit waarvan wordt aangenomen dat deze op 1 januari 2015 wordt aangekondigd, zal een met Zwitserland vergelijkbare relatie tussen Nederland en de Europese Unie er voor zorgen dat het Nederlands bruto binnenlands product in 2035 tussen de 10 en 13 procent hoger ligt dan het geval zou zijn als Nederland lid zou blijven van het door Brussel geleide blok’, zo valt in het rapport te lezen.

‘In die periode van 21 jaar zal het voordeel van NExit voor het Nederlands nationaal inkomen geaccumuleerd in totaal tussen de € 1.100 en € 1.500 miljard bedragen (in huidige prijzen). Dit komt overeen met een bedrag tussen de € 7.100 en € 9.800 per huishouden per jaar’.

’Maar zelfs als Nederland er niet in slaagt een status overeen te komen die vergelijkbaar is met die van Zwitserland, zou de economie buiten de unie beter af zijn dan erin. Hoewel een onderzoek van deze aard bepaalde foutmarges met zich meebrengt, hebben we onze andere belangrijke aannames onderworpen aan een stress-test en zijn we tot de slotsom gekomen dat onze algemene conclusies uitermate robuust zijn’.

’Het verlaten van de unie brengt natuurlijk risico’s met zich mee en deze moeten worden erkend en aangepakt door iedereen die NExit overweegt. Maar er kleven ook aanzienlijke risico's aan het blijven in een unie met een fundamenteel gebrekkige munteenheid en er bestaat de dreiging dat betalingen aan perifere landen die gebukt gaan onder schulden uit de hand lopen. Uit onze analyse blijkt wat dit betreft dat Nederland beter af zou zijn wanneer het haar lot in eigen handen neemt, in plaats van bij 'de duivel die je kent' te blijven’, aldus het rapport.

Provincie:
Tag(s):