vrijdag, 19. september 2014 - 20:54

Windmolens veroorzaken lagere woningprijzen

Windmolens veroorzaken lagere woningprijzen
Amsterdam

Bewoners zijn over het algemeen niet blij met windmolens nabij hun woning: ze zouden zorgen voor horizonvervuiling, een hinderlijke slagschaduw en geluidsoverlast. Als gevolg van het Energieakkoord komen er in Nederland nog zo’n 1.300 molens bij. Huiseigenaren zijn bezorgd dat de waarde van hun woning daalt door windmolens.

Uit recent onderzoek van economen Martijn Dröes van de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit van Amsterdam en Hans Koster van de VU blijkt dat de plaatsing van een windmolen binnen een straal van twee kilometer van de woning zorgt voor een lagere woningprijs. Zelfs twee tot drie jaar voordat de windmolen wordt gebouwd zijn er al dalingen in de woningprijzen te zien. Grotere windmolens zorgen voor een extra daling in woningprijzen: het effect kan dan dubbel zo groot worden. Per woning is het gemiddelde verlies tussen de 3.500 en 5.600 euro.

Eerste windmolen zorgt voor daling
Door een windmolen daalt de woningprijs met gemiddeld 1,4% tot 2,3%, ten opzichte van vergelijkbare woningen zonder windmolen in de buurt. Opvallend: een tweede windmolen zorgt niet voor een extra daling. “Als de horizon eenmaal ‘vervuild’ is, maakt een extra windmolen weinig uit,” aldus Martijn Dröes.
Dröes en Koster gebruikten gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) tussen 1985-2011, een periode met meer dan 2 miljoen woningtransacties. Bij 80.000 woningen is in die periode binnen een straal van twee kilometer een windmolen geplaatst.

Totale daling woningwaarde is €403 miljoen
Het totale geschatte verlies aan woningwaarde door windmolens is minstens 403 miljoen euro, maar kan oplopen tot 1,2 miljard euro, als ook de bovengrens van het geschatte prijseffect en de effecten op huurwoningen worden meegenomen.

Het feit dat woningprijzen dalen impliceert dat windmolens extra kosten met zich meebrengen als ze nabij woningen worden geplaatst. Met deze extra kostenpost houden beleidsmakers, gemeenten en de eigenaren van windmolens – veelal grote energiemaatschappijen – vaak geen rekening.

 

Categorie: