vrijdag, 9. mei 2014 - 9:09 Update: 03-07-2014 0:36

Winkeliers vrezen eurocenten terug in betalingsverkeer

Foto van eurocent munten | Sxc
Foto: SXC
Utrecht

Detailhandel Nederland vreest er voor dat de 1 en 2 eurocenten weer in het Nederlandse betalingsverkeer komen door voorstellen binnen de Europese Commissie. Ook zou de verplichting tot het accepteren van 500 euro biljetten het Nederlandse betalingsverkeer in gevaar brengen.

Volgens Detailhandel Nederland is het Nederlandse betalingsverkeer is een van het meest efficiënte van de wereld. Dit is mede te danken aan de afspraken die winkeliers, banken en consumentenorganisaties maakten rondom het gebruik van contant geld. Zo worden er in Nederland amper muntjes van 1- en 2 eurocent gebruikt en hebben winkeliers de vrijheid om hoge biljetten te weigeren. Dit leidt tot meer gemak, lagere kosten en minder overvallen.

Door de plannen van de Europese Commissie dreigen lidstaten niet meer zelf te mogen bepalen hoe zij met contact geld omgaan en lijken de Nederlandse afspraken op termijn verboden te worden.  Detailhandel Nederland vindt dit onverklaarbaar. Secretaris betalingsverkeer Tom Ponjee: “Wij zijn blij met de Euro en met Europa. Er moet echter ruimte blijven voor landelijk maatwerk. De Nederlandse afspraken leiden tot meer efficiëntie en veiligheid. Dit werkt naar tevredenheid van iedereen. De Commissie gaat hier buiten haar boekje en moet dit traject per direct stopzetten.”

Detailhandel Nederland roept de Nederlandse politiek op deze voorstellen in de kiem te smoren. De winkeliersorganisatie kaart dit onderwerp aan tijdens een overleg in de Tweede Kamer en in aanloop naar de verkiezingen van het Europees Parlement.

Categorie: