woensdag, 24. september 2014 - 10:46 Update: 24-09-2014 12:11

'Winst kinderopvang moet terug naar kwaliteit kinderopvang'

Amsterdam

Bedrijven in de kinderopvang moeten zich weer richten op goede, stabiele kinderopvang, en niet alleen maar op winst.

Die oproep doet de FNV in een brief aan de Tweede Kamer, die woensdag debatteert over de kinderopvang. De FNV pleit ervoor dat 80 procent van de winst weer terug gaat naar de kinderopvang. 'Bedrijven in de kinderopvang moeten zich richten op kwaliteit. Nu wordt vaak blind gestaard op het maximaliseren van winst. Het is bizar dat er zoveel geld verdiend kan worden met de opvang van onze kinderen', aldus Gijs van Dijk uit het FNV-bestuur.

Strenge regels voor bedrijven in de kinderopvang zijn hard nodig. Wat er de afgelopen tijd bij Estro is gebeurd, moet een halt toegeroepen worden. Nu leidt marktwerking alleen maar tot winsten van durfinvesteerders en onzekerheid voor werknemers, ouders en kinderen. Terwijl iedereen in Nederland weet dat juist kinderen in de opvang stabiliteit nodig hebben.

Baby’s en peuters in Nederland moeten recht hebben op goede en zekere kinderopvang. De FNV pleit in de brief voor investeringen in de kinderopvang en voor een landelijke visie. 'Wat er nu gebeurt is knip- en plakwerk. Het is crisis in kinderopvangland. De kinderopvang lijkt nu wel onlosmakelijk verbonden met marktwerking, flitsfaillissementen en bezuinigingen. We moeten weer kiezen voor goede , betrouwbare en betaalbare opvang voor onze kinderen’, aldus Gijs van Dijk.

Momenteel is Nederland in Europa het zorgenkindje als het om goede kinderopvang gaat. Kijk alleen al naar de hoeveelheid uren die vrouwen werken, die ligt ver onder de maat. 'Het lijkt wel alsof we zijn blijven hangen in de jaren zeventig, waarbij de vrouw de zorg voor het huishouden en kinderen combineert met een bijbaantje en de man fulltime de kost verdient. Hiermee wordt het talent van veel vrouwen niet benut. De Europese commissie heeft Nederland hierover vorig jaar niet voor niets op de vingers getikt', aldus Gijs van Dijk.

Een investering in goede kinderopvang is een investering in de toekomst van Nederland. Kinderopvang is een verrijking voor het kind. Mensen die in hun jeugd goede opvang hebben gekregen, hebben minder gedragsproblemen, meer zelfvertrouwen en hebben een voorsprong in het onderwijs. Dat er nu steeds minder mogelijkheden zijn voor ouders om een goede crèche te kiezen, is een slechte ontwikkeling. Gijs van Dijk: 'We moeten niet willen dat er te weinig leidsters op te grote groepen staan. We moeten niet willen dat invalskrachten de vaste, vertrouwde medewerkers vervangen’.

Provincie:
Tag(s):