woensdag, 8. januari 2014 - 10:30 Update: 03-07-2014 0:45

De winter komt er nu dan eindelijk aan

Foto van bevroeren ruit | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Nadat Nederland de afgelopen dagen een recordwarmte beleefde voor de tijd van het jaar, moet het nu rekening houden met kouder weer en mogelijk zelfs met sneeuw.

Dit schrijft weeronline.nl woensdag. Komende maandag begint de vorstperiode en die kan volgens de weersite de hele week duren. 

Het KNMI is iets voorzichtiger. Het meteorologisch instituut verwacht dat het vanaf zondag geleidelijk aan kouder wordt met kans op vorst in de nacht. Overdag blijven de temperaturen dan rond of iets onder normaal. Vanaf maandag is er ook kans op (natte) sneeuw. Het koude weer ontstaat doordat de wind naar het oosten en noordoosten gaat draaien, waardoor koude lucht naar Nederland wordt geblazen. Hoe lang de koude periode zal duren is nog onduidelijk. Het KNMI acht de kans vrij groot (60%) dat we van woensdag 15 januari tot en met woensdag 22 januari een winters weertype zullen hebben, met in de nachten mogelijk lichte tot matige vorst en overdag temperaturen tond het vriespunt. Daarnaast is er nog een circa 40% kans op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde.

Tot nog toe hebben we nauwelijks nachtvorst gehad. Op slechts 5 dagen kwam de temperatuur onder het vriespunt, normaal zouden dit er 15 moeten zijn, aldus weeronline.nl. De afgelopen dagen was het juist uitzonderlijk warm voor begin januari. Afgelopen maandag werden in De Bilt temperaturen van 14,5 graden gemeten, de een na warmste januaridag ooit.

Provincie: