donderdag, 13. november 2014 - 19:08 Update: 13-11-2014 22:03

Witte Pieten in Sinterklaasjournaal pakken cadeautjes in

Nu ook Wtte Pieten in Sinterklaasjournaal
Foto: Archief FBF.nl
Hilversum

Bij het Sinterklaasjournaal op NPO 3 waren donderdagavond voor het eerst Witte Pieten te zien.

Zij zijn de hulppieten die de verdwenen Zwarte Pieten op de Pakjesboot vervangen. Sinterklaas is nu met maar één Piet aan boord op weg naar Nederland.  De andere Zwarte Pieten hebben de stoomboot verlaten omdat deze even dreigde te zinken. Maar de Huispiet vindt de oorzaak van het lek: het wc-kraantje was open blijven staan. Sinterklaas vaart nu door naar Nederland zonder de Pieten.

Huispiet ontdekt dat er heel veel Pieten missen. De burgemeester van Gouda, de stad waar zaterdag de officiële intocht van Sinterklaas plaatsvindt, komt met een oplossing. Iedereen mag zich melden als hulppiet. En een gepensioneerde Piet, die opa-Piet wordt genoemd, geeft mensen les in 'Piet worden'.

In de Pietenfabriek hielpen Witte Pieten met het inpakken van cadeautjes. Ook vallen blanke mensen door de schoorsteen, waarna ze met wat roetvegen op hun gezicht uit een deur in de schoorsteen stappen. Hoofdpiet: 'Het belangrijkste is dat jij door de schoorsteen kunt, de kleur van de Piet is bijzaak.'  De reacties op social media op de Witte Pieten waren tijdens en vlak na de uitzending zeer uiteenlopend. Sommigen konden zich er in vinden, anderen reageerden woedend.