maandag, 24. maart 2014 - 18:04 Update: 03-07-2014 0:39

Woningen Smilde ontruimd na vondst granaten

Foto van de twee granaten | Politie/EOD
Foto: Politie/EOD
Smilde

In het Drentse Smilde zijn maandag 25 woningen aan de Prins Bernhardstraat uit voorzorg ontruimd na de vondst van twee granaten. Dit meldt de politie maandagmiddag.

De politie ging maandagmorgen deze woning binnen na een melding over een mogelijke hennepkwekerij. De 25-jarige bewoner was niet thuis. Op de bovenverdieping troffen agenten een hennepkwekerij aan met naar schatting 100 tot 200 planten.

Ook trof de politie twee granaten aan. Explosieven verkenners van de politie stelden na telefonisch overleg met medewerkers van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) vast dat er bij ondeskundig gebruik gevaar bestond voor een explosie.

Uit voorzorg ontruimd
Daarop is de omgeving afgezet en is bewoners van 25 woningen in de directe omgeving gevraagd hun woning te verlaten. De bewoners die daar behoefte aan hadden zijn door de gemeente Midden-Drenthe opgevangen in een nabijgelegen café.

Medewerkers van de EOD kwamen naar Smilde en stelden vast dat het om twee (oefen)granaten ging die nog niet geëxplodeerd waren. De granaten zijn door de EOD afgevoerd. In het huis en de bijbehorende schuur zijn verder geen explosieven aangetroffen.

Wel vond de politie in de woning een aantal luchtdrukwapens. Deze zijn in beslag genomen en onderzocht wordt in hoeverre het bezit daarvan verboden is. De hennepkwekerij wordt op korte termijn ontruimd.

Tegen 16.00 uur is de omgeving weer vrijgegeven en konden bewoners terug naar huis. Er is telefonisch contact geweest met de bewoner. Hij meldt zich maandagavond op het politiebureau en wordt als verdachte gehoord over de kwekerij en het bezit en de herkomst van de verboden granaten.

Provincie: