zaterdag, 12. juli 2014 - 14:10 Update: 12-07-2014 20:43

Woningen worden vaak met financiële hulp van familie of overheidssubsidies gekocht.

koopwoning, financiële hulp, overheidssubsidie, schenkingen, ouders,
Foto: Archief EHF

Een kwart van de woningen wordt met financiële hulp van familie of overheidssubsidies gekocht.

Dat stelt de Volkskrant zaterdag op grond van een inventarisatie bij onder meer notarissen, makelaars, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de Belastingdienst en het kadaster.

Het herstel van de woningmarkt is voor een groot deel te danken aan financiële hulp van familie en regelingen van de overheid, zoals de starterssubsidie. In de eerste helft van dit jaar werd tien tot vijftien procent van de woningaankopen gefinancierd met een schenking van ouders. Duizenden ouders maakten gebruik van de tijdelijke mogelijkheid om hun kinderen tot 100.000 euro belastingvrij te schenken voor een woningaankoop of aflossing van de hypotheek. Er wordt gemiddeld 60.000 euro geschonken. Het aantal schenkingen ligt zo'n 17 keer hoger dan drie jaar geleden, aldus de krant.

Bij vier tot zes procent van de aankopen speelde een starterslening van het rijk, de gemeente of de provincie een rol. Volgens notarissen en makelaars leidt de financiële bijstand aan huizenkopers tot beweging op de huizenmarkt. Mensen die wel graag een huis willen kopen, maar niet genoeg kunnen lenen bij de bank of vanwege een restschuld niet kunnen verhuizen, kunnen door deze  hulp toch verhuizen.