donderdag, 7. augustus 2014 - 22:19 Update: 08-08-2014 11:24

Yvon Jaspers krijgt rol in 3D-film Apenstreken

Yvon Jaspers in eerste Nederlandse 3D-film
Foto: Distributeur A-film
Amsterdam

Ook Yvon Jaspers zal in de film APENSTREKEN met aap noot mies één van de rollen voor haar rekening nemen. Dit heeft filmdistributeur A-film donderdag bekendgemaakt.

Jaspers weet als schooljuf Maria al snel de harten van de kinderen te veroveren. Al eerder maakte de producent bekend dat Kim-Lian van der Meij, Mike Weerts, Martine Sandifort, Sanne Vogel, Guus Dam, Loek Peters, Alwin Pulinckx, Arjan Ederveen, Wesley van Gaalen en Harrie van Rijthoven voor de volwassen rollen zijn aangetrokken. De belangrijkste kinderrollen worden vertokt door Tygo Bussemakers (Wim), Mees Smits (Jet) en Lars Henckens (Gijs).

APENSTREKEN met aap noot mies is de eerste Nederlandse film die volledig in 3D wordt opgenomen. Hiervoor is de expertise in huis gehaald van het Engelse bedrijf Vision3, dat onder andere de 3D verzorgd heeft van de Oscarwinnende film Gravity en Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, naast Jupiter Ascending, Edge of Tomorrow, Jack The Giant Slayer en World War Z. Gedurende de hele draaiperiode zijn stereograaf Matt Smith en de 3D rig technicus Gavin Overstall voor het optimale 3D effect op de set aanwezig.  

Na filmopnames in Dordrecht, Kinderdijk, Velsen en het textielmuseum in Bocholt Duitsland, wordt momenteel gefilmd in en rondom het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ook in de Beemster vinden nog opnames plaats. Bij het casten van de kinderen hebben de makers buiten de randstad gezocht. De drie jonge hoofdrolspelers komen uit Brabant en Limburg. “De randstedelijke accenten klinken net niet naturel genoeg voor een film die zich afspeelt op het platteland anno 1899”, aldus regisseur/producent Johan Nijenhuis.

De film is geïnspireerd op de hartverwarmende tekeningen van Cornelis Jetses, die we kennen van zijn schoolplaten, zijn kinderboeken en leesplankje. Het kleurgebruik van Jetses en zijn composities vormen de inspiratiebron voor de filmmakers: de verwassen kleuren, de goed getroffen kindergezichten en zijn oog voor detail.

In de film gaan we terug naar de tijd dat er nog geen leerplicht bestond. Veel jonge kinderen gingen niet naar school en werden in fabrieken en op het land uitgebuit. Zo leerden ze nooit lezen en schrijven.  Wim, Jet en Gijs beleven samen spannende avonturen in een film waarin ook een record aantal beesten te zien is: van tamme ganzen tot landgeiten, van traditionele melkkoeien tot zwanen, twee ezels die een ezelrace doen en ook zijn we getuige van de geboorte van lammetjes.

Het Verhaal
De tienjarige Wim droomt ervan om naar school te gaan. Maar hij woont in het weeshuis. Samen met de andere kinderen van het weeshuis wordt hij uitgebuit en moet hij dagelijks hard werken in de illegale bezemfabriek in de kelder van het weeshuis. De kinderen wachten met smart op de invoering van de Schoolwet die kinderen van zes tot twaalf jaar verplicht om naar school te gaan. Als Wim weet te ontsnappen zorgt Jet ervoor dat hij zich op hun boerderij kan verschuilen. Het is de start van een race tegen de klok vol spannende avonturen, kattenkwaad en nieuwe vriendschappen, waarbij Wim vooral ook uit handen moet zien te blijven van de directrice van het weeshuis. 

Categorie:
Tag(s):