maandag, 28. juli 2014 - 15:31 Update: 28-07-2014 21:26

Zandzakken voor dijk in Alphen aan den Rijn

Water stroomt door gat in de dijk in Alphen aan den Rijn
Foto: EHF
Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn stroomde er maandag water over de dijk rond de Assumburg na de hevige regenval van vannacht en vanmorgen. Dit meldt de gemeente Alphen aan den Rijn maandagmiddag.

Eerder maandagmiddag gaf de gemeente op haar site nog aan dat er ook een gat in de dijk zou zijn waar water doorheen stroomde maar dit bleek bij nader inzien een foute inschatting. Wel wordt de dijk met zandzakken verzwaard om te voorkomen dat de dijk bezwijkt. Door de hevige regenval is de dijk verzadigd. 

17.00 uur : 'Stabiel'
Rond 17.00 uur lijkt de situatie stabiel en onder controle, zo laat een woordvoerster van de gemeente maandagmiddag weten. Wel verwacht het Hoogheemraadschap Rijnland dat de watertoevoer achter de dijk nog zal toenemen tot dinsdagochtend 04.00 uur maar dit is door de inzet van de noodgemalen op te vangen.  

Dijk verzwaren met zandzakken
‘Door de hevige regenval is er sprake van wateroverlast in en rond de Assumburg. De brandweer is met een aantal vrijwilligers bezig om zandzakken te vullen om de dijk te verzwaren’, aldus de gemeente. Door de enorme hoeveelheid gevallen regen stroomde de dijk over en kwam de lagergelegen woonwijk Ridderveld onder een laag water te staan van ca. 40 centimeter.  

De hulpdiensten doen de oproep om niet naar het gebied te komen. Van evacuatie is nog geen sprake. Bewoners in de wijk Ridderveld die aan de Assumburg ligt is geadviseerd om hun spullen in de woningen hoog en droog te zetten en de elektra af te sluiten.

Hoogheemraadschap Rijnland zet noodgemalen in 
Vanwege de hevige neerslag zijn er door het Hoogheemraadschap Rijnland noodgemalen ingezet om het water in het Rijnlandse gebied op peil te houden. Op dit moment draaien de vier boezemgemalen van Rijnland om het overtollige water uit het beheergebied te pompen. Daarnaast draaien de poldergemalen op volle kracht.

Water in stedelijk gebied moeilijk weg
Het boezempeil kan worden gehandhaafd door de grote capaciteit van de boezemgemalen. Lokaal zijn er extra pompen nodig om de polders en het stedelijk gebied droog te houden. Vooral in de regio’s Gouda, Boskoop en Alphen aan den Rijn heeft het water moeite om weg te zakken in de bodem. Uit deze gebieden komen er bijvoorbeeld meldingen binnen van ondergelopen straten en dat er in enkele gevallen water over de kade loopt. Rijnland is ter plaatse en neemt de nodige maatregelen.

Water over  5 kades
Op vijf locaties in het Rijnlandse gebied loopt momenteel water over de kades. Rijnland is ter plaatse en treft maatregelen het wateroverlast te minimaliseren. De locaties waar water over de kades heen komt zijn:

Hazerswoude-dorp, Voorweg
Alphen aan den Rijn, Assumburg
Boskoop Weegbree en J.C. Bulkstraat
Reeuwijk, Middelburgseweg
Leimuiden, Lijsterbeslaan

Provincie: