woensdag, 27. augustus 2014 - 20:39

Zeehondencrèche gaat landelijk

Zeehondencrèche gaat landelijk
Foto: Zeehondencrèche
Pieterburen

De nieuwe strategie van de Zeehondencrèche is om zoveel mogelijk mensen actief te betrekken bij het welzijn van de zeehond. Daarom wil zij in de nabije toekomst meerdere steun- en informatiepunten openen langs de Nederlandse kust en op de Waddeneilanden. Vanwege de zeer gedegen voorbereiding en sterke lokale betrokkenheid heeft de Zeehondencrèche Pieterburen besloten het initiatief te Westvoorne te gaan omarmen.

Afgelopen week hebben leden van het Burgerinitiatief Zeehondencrèche Westvoorne (Stichting i.o.), de gemeente Westvoorne, de Raad van Toezicht en directie van Pieterburen in overleg besloten om de bestuurlijke samenwerking aan te gaan als één organisatie op twee locaties. De stichtingen zullen in de nabije toekomst onder één Raad van Toezicht gaan werken. Henk Bleker, voorzitter van de Raad van Toezicht “De samenwerking is belangrijk om kennis en expertise uit te wisselen maar bovenal door middel van betrokkenheid op lokaal niveau te voorkomen dat zeehonden in nood komen. Mochten zeehonden onverhoopt wel in nood komen dan staat Pieterburen ter plekke klaar om ze zo verantwoord en goed mogelijk te helpen”.

De bestuurlijke organisatie Pieterburen-Westvoorne zal worden gevormd uit twee stichtingen: Zeehondencrèche Pieterburen en de Stichting i.o. uit Westvoorne, met één directie onder leiding van Niek Kuizenga. De Raad van Toezicht zal op termijn bestaan uit leden van beide locaties: twee leden vertegenwoordigen Pieterburen, o.a. Prof. Osterhaus van het Erasmus MC, en twee leden vertegenwoordigen de omgeving Voorne-Putten, waaronder Jan van Rij uit Westvoorne. Henk Bleker zal de rol van voorzitter in de Raad van Toezicht blijven vervullen.

'Ook kunnen we bijvoorbeeld samen met Pieterburen studenten en vrijwilligers voor de opvang en het strandingsnetwerk in Westvoorne opleiden', zegt Tanya Huizer van het Burgerinitiatief Westvoorne. Jan van Rij, wethouder van de Gemeente Westvoorne heeft vertrouwen in een goede samenwerking met Pieterburen 'Tijdens het overleg zaten we direct op één lijn. De kansen voor beide stichtingen zijn duidelijk. Westvoorne kan onder de vlag van Pieterburen aan de slag!'  De organisatie Pieterburen-Westvoorne staat open voor samenwerking met andere organisaties voor zeezoogdieren. Niek Kuizenga: 'Wij beschouwen dit initiatief als een volgende stap om de mens dichter bij de zeehond te brengen. Het is een zeer veelbelovend, maar zeker niet het laatste initiatief waar de Zeehondencrèche zich aan zal verbinden'

 

Provincie: