zaterdag, 1. november 2014 - 16:10

Zeehondencrèche Pieterbuuren is bereid deel opvang Ecomare over te nemen

Zeehondencrèche Pieterbuuren is bereid deel opvang Ecomare over te nemen
Foto: NVWA
Pieterbuuren

Zeehondenopvang Ecomare heeft bekend gemaakt dat zij vanaf 15 november 2014 niet langer de Noord-Hollandse zeehonden opvangt door overmacht.

Zeehondencrèche Pieterburen geeft aan dat ze begrip heeft voor de situatie en dat ze bereid is deze zeehonden op te vangen. Maar omdat de Zeehondencrèche geen geld heeft om te investeren in de benodigde noodopvang, heeft ze daarom het ministerie van Economische zaken om financiële ondersteuning gevraagd.

Ecomare geeft in een persbericht aan dat zij voor het aanstaande winterseizoen genoodzaakt is een opnamestop af te kondigen. Dit betekent dat zij vanaf 15 november 2014 geen zeehonden meer opvangt uit het gebied van Den Helder tot IJmuiden en van Den Helder tot Wieringen. Wel doet zij haar uiterste best alle zeehonden die in nood zijn geraakt rond Texel te blijven opvangen. Dit tot grote spijt van het team, omdat de oorzaak zit in gelimiteerde opvangcapaciteit.

Zeehondencrèche Pieterburen biedt aan de opvang in dit gebied over te nemen. Er is ruimte genoeg in Pieterburen, maar geen geld om te investeren in de benodigde tijdelijke noodopvang en extra voorzieningen. Om deze reden is er op 7 oktober 2014 een formele aanvraag ingediend bij het ministerie van Economische Zaken voor financiële ondersteuning. De verwachting is dat deze winter opnieuw een groot aantal zeehonden door infectieziektes en verstoring in nood zal komen. De Zeehondencrèche wil graag alle zeehonden opvangen die hulp nodig hebben, maar kan de verwachte extra opvang niet aan. Nu het grootste deel van het opvanggebied Noord Holland niet meer gedekt wordt door Ecomare voorziet zij nog grotere problemen.
In de brief aan het ministerie vraagt de Zeehondencrèche ook om zo snel mogelijk een commissie van 'wijze heren' te benoemen die zich moeten buigen over de maatschappelijke problematiek rondom het opvangbeleid. Vanuit dierenwelzijn en ethische motieven kan de Zeehondencrèche niet anders dan pal staan voor het belang van de zeehond en alles waar de zeehond betekenis aan geeft. De Zeehondencrèche is tot op heden in spannende afwachting van een antwoord van het ministerie.