maandag, 17. november 2014 - 21:49 Update: 18-11-2014 15:40

Zeehondengriep dreigt in Nederland

Na vogelgriep dreigt ook zeehondengriep ons land aan te doen
Foto: Archief FBF.nl
Pieterburen

Nu de vogelgriep in Nederland een feit is, dreigt voor onze kust ook nog eens de zeehondengriep. Zeehondencrèche Pieter Buren maakt zich ernstige zorgen.

In Duitsland zijn inmiddels al honderden zeehonden overleden aan het influenza virus. Ook Pieter Buren bereidt zich voor op de aankomst van het virus in Nederland.

De meest recente officiële cijfers over de aantallen dode zeehonden in Schleswig-Holstein laat zien dat er daar inmiddels 1400 dieren zijn bezweken. Op Sylt, Helgoland, Amrum en Föhr hebben zeehondenjagers inmiddels 910 dieren geborgen, langs de overige westkust van het gebied 460 dode zeehonden. Daarnaast is er in de Duitse pers is er ook een bericht verschenen dat op het eiland Nordeney (Nedersaksen) meerdere dode zeehonden gevonden zijn sinds dit weekend (40 stuks). 

Er worden er momenteel 6 onderzocht en er is een sterk vermoeden dat de dieren gestorven zijn aan hetzelfde virus als in Schleswig-Holstein. Het is nog even afwachten wat de resultaten van het onderzoek aangeven.

Zeehondencrèche Pieter Buren is nauw betrokken bij dit onderzoek. Viroloog Ab Osterhaus, hoofd van onze wetenschappelijke adviesraad, heeft nauw contact met zijn Duitse collega's. De specialisten van de Zeehondencrèche Pieterburen en haar wetenschappelijke raad, de VESAC (Vetenary, Ethical & Scientific Advisory  Committee), gaan nogmaals in gesprek met het ministerie rondom deze uitbraak. De Zeehondencrèche heeft niet de financiële middelen om honderden dieren te bergen en de volksgezondheid te waarborgen. Aan het ministerie zal zo nodig steun worden gevraagd.

Dat wetenschappelijk onderzoek in de Zeehondencrèche zeer belangrijk en zelfs noodzakelijk is wordt door veel mensen nog niet als zodanig erkent. 

 

Provincie:
Tag(s):