vrijdag, 17. oktober 2014 - 14:31 Update: 17-10-2014 14:42

Zeeuws ziekenhuis moet bezuinigen, 288 banen verloren

Zeeuws ziekenhuis moet bezuinigen, 288 banen verloren
Foto: Archief EHF
Terneuzen

Vanwege gedwongen bezuinigingen in 2014 en 2015, ter grootte van in totaal 17 miljoen euro, moet het Zeeuwse ziekenhuis ZorgSaam in totaal 288 banen schrappen, Dit meldt het ziekenhuis vrijdag.

'ZorgSaam moet pijnlijke maatregelen nemen om de kosten in lijn te brengen met de inkomsten die gedaald zijn door overheidsbeleid. Er is een plan van aanpak gemaakt om zodanig te bezuinigen dat ZorgSaam weer toekomstbestendig wordt. Kwaliteit van zorg en de belevingsgerichte dienstverlening van ZorgSaam blijven bovenaan de agenda'. 

'Door flinke efficiency-verbeterslagen wordt een belangrijk deel van de kostenbesparingen mogelijk gemaakt. Er gaan ook veel arbeidsplaatsen verloren. De grootste kostenpost in de zorg betreft immers personeel. Er is een evenwichtige verdeling gemaakt waarbij zowel op ondersteunende diensten, als op indirecte zorg als op de directe zorg wordt bespaard', aldus het ziekenhuis.

In totaal 288 Fte dienstverbanden van ZorgSaam staan aangemerkt om te verdwijnen, dat is zo'n 15% van het totale personeelsbestand van ZorgSaam. In het ziekenhuis gaat het om 181 Fte, in de thuiszorg en ouderenzorg om 107 Fte. Samen met de besparingen op materiële kosten en een optimalisatie van de opbrengsten zal dit in totaal structureel per jaar 17,5 miljoen euro opleveren.

Het bezuinigingsplan ligt ter advisering voor bij Ondernemingsraad, Cliëntenraad en Bestuur Medische Staf. Ook wordt erover gesproken met de vakbonden. Na het verwerken van de adviezen en opmerkingen kan het plan definitief worden gemaakt en naar verwachting eind dit jaar ten uitvoer worden gebracht.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):