zondag, 7. september 2014 - 12:28 Update: 07-09-2014 13:02

Zeker al 140 Nederlandse jihadisten naar Syrië of Irak

Zeker al 140 Nederlandse jihadisten naar Syrië of Irak
Foto: RVD

Er zijn zeker al 140 Nederlandse jihadstrijders afgereisd naar Syrië of Irak.

Ongeveer 30 van hen zijn teruggekeerd en zo'n 15 strijders zouden daar zijn gesneuveld of omgekomen zijn bij een zelfmoordaanslag. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, die over de AIVD gaat, zondag gezegd in het televisieprogramma  WNL Op Zondag.

Voorheen werd altijd gesproken over 130 jihadisten (nu dus 140) maar de reële aantallen zullen hoger zijn, zo laat Plasterk weten. De AIVD heeft meer jihadisten in het vizier die waarschijnlijk weg willen. De minister wilde niet zeggen hoeveel dat er zijn. Hij liet wel weten dat jihaisten 'potentieel gevaarlijk zijn' omdat ‘de drempel voor wat normaal is, bij terugkeer omlaag kan gaan’. Jihadisten die uitreizen en daarna weer terugkomen kunnen getraumatiseerd zijn en en hebben in het buitenland ervaring opgedaan met allerlei technieken.

Op de vraag of ook Nederland beducht moet zijn voor jihadgangers zei minister Plasterk: 'Gezien die aanslag laatst in Brussel op een synagoge, dat was inderdaad zo'n terugkeerder.Die was met de trein gekomen en die had ook een stop verder kunnen uitstappen, dan was het dicht bij ons geweest.'

Plasterk werkt ondertussen aan een wetswijziging om meer mogelijkheden te krijgen telefoonverkeer af te tappen. Als (potentiële) jihadisten communiceren via de kabel gelden er andere wetten dan als ze dat via de ether doen.

Provincie:
Tag(s):