dinsdag, 1. juli 2014 - 21:19 Update: 03-07-2014 0:33

Zes grote onderzoeksfaciliteiten ontvangen 81 miljoen euro

Foto van studenten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van studenten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Zes teams van wetenschappers ontvangen vandaag in totaal 81 miljoen euro voor het opzetten of verbeteren van grootschalige onderzoeksfaciliteiten.

Staatssecretaris Sander Dekker van OCW en NWO-voorzitter Jos Engelen maakten dit vandaag bekend. Met deze investering, die onderdeel is van de Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten, wordt een forse impuls gegeven aan Nederlands onderzoek.

De zes projecten met grote internationale uitstraling zijn: een verregaand samenwerkingsverband tussen biobanken in Nederland om ziekten beter te begrijpen, een revolutionaire digitale database op het gebied van de geesteswetenschappen, een laboratorium met magneten met de sterkste continue magneetvelden ter wereld, een wereldwijd toonaangevend nanotechnologiecentrum voor onderzoek naar quantumeigenschappen, het upgraden van experimenten bij deeltjesversneller CERN en de ontwikkeling van ’s werelds grootste en krachtigste radiotelescoop.

Staatssecretaris Sander Dekker: ‘Goede onderzoeksfaciliteiten zijn van levensbelang voor onderzoek en werken als een magneet op toptalent. Met deze impuls van €81 miljoen bouwen we onze internationale wetenschappelijke concurrentiepositie verder uit. De faciliteiten waarin we nu investeren versterken niet alleen de wetenschap maar ook onze topsectoren en leveren een waardevolle bijdrage aan het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken.’

Categorie: