dinsdag, 11. februari 2014 - 20:07 Update: 03-07-2014 0:42

Zes jaar cel geëist voor ex-militair na moordpoging op agent

Foto van officier in rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief FBF.nl
Den Bosch

Tegen een 52-jarige ex-militair uit Den Bosch heeft de officier van justitie van het arrondissementsparket Oost-Brabant dinsdag een gevangenisstraf van 6 jaar geëist voor poging moord en bedreiging van een politieagent. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Burenruzie
Op 17 augustus 2013 kwam bij de politie een melding binnen van een burenruzie op de Wolfsdonklaan te 's-Hertogenbosch. Twee politieambtenaren gingen ter plaatse. Daar trof men een man aan met in iedere hand een vuurwapen.
Toen één van de politieambtenaren naar verdachte toeliep had hij ze niet langer in zijn hand.

Op enig moment zei de verdachte de wapens te zullen gaan pakken. Hij liep zijn woning in, pakte de wapens en keerde terug met de wapens gereed om te vuren, met zijn vinger langs de trekker, langs zijn lichaam. Op het moment dat de politieambtenaar verdachte sommeerde de wapens te laten vallen, richtte hij ze op het hoofd van de politieambtenaar en haalde van één van de vuurwapens de trekker over. Er viel echter geen schot.

Onderzoek vuurwapens
De betreffende vuurwapens zijn door een wapendeskundige van de politie en door een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht. Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat de pistolen in principe naar behoren functioneren, de pistolen in staat zijn om dodelijk letsel te veroorzaken en dat de pistolen waren geladen.

Het NFI heeft uiteindelijk beide vuurwapens met het oorspronkelijke kruit en kogel afgevuurd. Ondanks de incidentele weigering is de officier van justitie van oordeel dat er sprake is van een strafbare poging.

Poging moord en bedreiging
De verdachte heeft de tijd gehad na te denken over zijn handelen, er is geen sprake geweest van een opwelling. De officier van justitie is daarom van oordeel dat er sprake is van kalm beraad en rustig overleg en vindt de poging tot moord dan ook bewezen.

Door het handelen van de verdachte heeft ook de andere aanwezige politieagente zich ernstig bedreigd gevoeld. De officier van justitie is van oordeel dat deze bedreiging ook bewezen kan worden.

Persoonlijke omstandigheden verdachte
De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een poging tot moord op een politieagent en een bedreiging van een politieagente. Daar past een lange gevangenisstraf bij. De officier van justitie houdt daarnaast rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte. Dit komt voort uit de traumatische ervaringen die verdachte heeft opgelopen als militair op uitzending in het buitenland.