dinsdag, 29. juli 2014 - 19:28 Update: 30-07-2014 14:07

Zesde noodpomp erbij in Kockengen

Maatregelen waterschap bij Kockengen na hevige regenval
Foto: De Stichtste Rijnlanden
Kockengen

Ook woensdag nog is het waterschap De Stichtse Rijnlanden druk met het wegpompen van het water na de hevige regenval van afgelopen maandag.

Woensdagmiddag zet het waterschap zelfs nog een zesde noodpomp in om het water sneller uit het dorp Kockengen weg te krijgen. Het water staat nog steeds in de straten en zakt maar langzaam. Die pomp wordt geplaatst aan de Sportweg in Kockengen en wordt vanaf 12.30 uur opgebouwd.

Bij de Portengensebrug in Kockengen werd dinsdagavond al een extra noodpomp van
Rijkswaterstaat opgebouwd. Deze pomp ondersteunt straks de noodpompen bij gemaal De Tol en levert ook een bijdrage aan het droogpompen van Kockengen. Een en ander gaat in goed overleg met Rijkswaterstaat (beheerder van het Amsterdam-Rijnkanaal) en met collegawaterschap Amstel, Gooi en Vecht (beheerder van het water van de Grote Heicop).

Omdat de grote buizen over het fietspad langs de Grote Heicop liggen is de Galgerwaard de komende dagen afgesloten. Dinsdagmiddag, rond 14.35 uur, begon het waterpeil in Kockengen te dalen. Het gaat niet snel, maar het peil in het dorp is wel enkele centimeters gezakt ten opzichte van vanochtend.

Rond 11.00 dinsdagochtend waren er alleen nog in Kockengen wateroverlastproblemen. Hoewel de noodpompen bij gemaal De Tol 80 m3 per minuut wegpompten naar de Grote Heicop, is de hoeveelheid water die maandag is gevallen zo enorm dat het lang duurde voor er verschil was te zien. Het waterpeil in het dorp Kockengen zakte dan ook maar heel langzaam. Ook buiten het dorp Kockengen, in Laag-Nieuwkoop en Kortrijk, staan nog veel weilanden blank.

 

 

Provincie: