donderdag, 4. december 2014 - 13:10 Update: 04-12-2014 13:13

Zeven aanhoudingen in onderzoek naar fraude bij afvalinzamelaar

Zeven aanhoudingen in onderzoek naar fraude bij afvalinzamelaar
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De politie heeft deze week in een strafrechtelijk onderzoek naar het omkatten van afvalstoffen de directeur en een leidinggevende van een afvalinzamelaar op de Noord-West Veluwe aangehouden voor verhoor.

De verdenking is dat zij leiding hebben gegeven aan een vermoedelijke fraude met de afvalstoffen. Het bedrijf heeft hier vermoedelijk meer dan 1.000.000 euro mee verdiend.

Behalve de directeur en de leidinggevende heeft de politie ook vijf chauffeurs van de afvalinzamelaar aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de fraude. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de politie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Omgevingsdienst Noord-Veluwe. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Eerder dit jaarwerden er woningen en bedrijfspanden doorzocht. Er is toen administratie inbeslag genomen. Ook is er beslag gelegd op vermogen omdat misdaad niet mag lonen.

Afvalwater

Het vermoeden is dat de afvalinzamelaar sinds 2010 verontreinigd afvalwater en vetten inzamelt, terwijl het bedrijf die afvalstoffen niet mag ontvangen volgens de omgevingsvergunning. Dat illegale afval zou vervolgens met valse papieren zijn geleverd aan co-vergisters, maar die mogen deze stoffen niet verwerken. Het vermoeden is dat in totaal circa 50.000 ton afval is omgekat bij het bedrijf. Dat zijn circa 2000 vrachtwagens vol.

Provincie:
Blik op 112: