zaterdag, 5. april 2014 - 10:40 Update: 03-07-2014 0:38

Zijlstra bereid om samenwerking oppositiepartijen op te zeggen

Foto van Tweede Kamer | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Als de 'constructieve oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP hun wensen niet afzwakken dan is VVD-fractieleider Halbe Zijlstra bereid om de huidige samenwerking op te zeggen.

Zelfs als dit inhoud dat er dan geen akkoord gesloten wordt over de begroting van volgend jaar. Volgens Zijlstra kan het kabinet ook doorregeren als er geen akkooord komt, zo laat hij zaterdag weten in een vraaggesprek met het AD. Zijlstra zegt dit aan de vooravond van de onderhandelingen met de oppositiepartijen. Maandag gaan VVD en PvdA met hen om de tafel zitten om te kijken of er net als vorig jaar een overeenkomst kan worden gesloten over de overheidsfinanciën. Halbe Zijlstra in de krant: 'Ik vind het netjes dat we gaan praten. Die drie partijen hebben een deel van de verantwoordelijkheid genomen in moeilijke tijden. Maar het moet wel realistisch blijven.'

De drie constructieve opppositiepartijen eisen namelijk op voorhand een half miljoen euro om de lasten te verlichten voor de laagste inkomens. Maar Zijlstra is niet van plan om daarmee in te stemmen. Tegenover het AD laat hij weten: 'Ik ben klaar met nivelleren. Daar ben ik heel duidelijk in.' Mocht er geld zijn om bijvoorbeeld de belastingen te verlagen dan moet dat volgens Zijlstra voor iedereen gelden. Hij noemt het 'niet erg' als er dan geen akkoord komt, want het kabinet zal toch niet om vallen. Door de aantrekkende economie hoeft er waarschijnlijk niet extra bezuinigd te worden. Dat betekent dat de kans dat de begroting dit jaar door de Eerste Kamer komt veel groter is. Daarom hoeft er volgens Zijlstra niet persé een akkoord gesloten te worden met de drie 'constructieve oppositiepartijen'.

Provincie: