donderdag, 8. mei 2014 - 17:34 Update: 03-07-2014 0:36

Zonder hart of hersenen begraven

Zonder hart of hersenen begraven
Foto: Archief FBF
Rijswijk

Er is wettelijk niets vastgelegd over het bewaren van de bij overleden personen uitgenomen organen. Dit meldt Zembla donderdag.

Pathologen zijn op dit moment niet verplicht om melding te maken dat ze de uitgenomen organen bewaren voor verder onderzoek en niet terugplaatsen. Hierdoor is het mogelijk dat overleden personen zonder hart of hersenen worden begraven of gecremeerd.

Uit het onderzoek door Zembla blijkt verder dat in de praktijk 36% van de ziekenhuizen de nabestaanden onvoldoende informeren over het uitnemen en bewaren van organen.

Doodsoorzaak
Bij een obductie neemt de patholoog één of meerdere organen uit het lichaam voor onderzoek. Meestal wordt er obductie verricht om de doodsoorzaak vast te stellen.
Obducties worden verricht in ziekenhuizen en bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk als het een gerechtelijke sectie betreft.

Geen toestemming
Er wordt met nabestaanden niet goed gecommuniceerd dat organen na een obductie bewaard kunnen worden. Zo blijkt in Zembla dat het hart van een 84-jarige overleden man na een obductie in het ziekenhuis is achtergehouden voor verder onderzoek. De familie had geen toestemming gegeven voor de obductie en kwam er zelf na de begrafenis achter dat het hart niet teruggeplaatst was en nog in het ziekenhuis lag.

Categorie: