woensdag, 17. december 2014 - 23:15 Update: 18-12-2014 7:59

Zorg steeds grotere zorg voor kabinet

Foto ministers Schippers | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het overleg woensdagavond in de Tweede Kamer over het ontstaande zorgconflict is voor nu op niks uitgelopen. Donderdag wordt verder gepraat.

Vanavond laat stapte de PvdA-top na urenlang overleg op. Vicepremier Lodewijk Asscher deelde de massaal aanwezige media mee dat hij nog geen nieuws had. PvdA-leider Diederik Samsom ging zonder de media te woord te staan ervandoor. Volgens diverse media is het tweetal op een onbekende locatie in overleg gegaan samen met andere leden van de PvdA. De uitkomst is dat donderdag wordt verder gepraat.

De PvdA-top kwam vanavond op het ministerie van Sociale Zaken bijeen om de problemen die gisterenavond rondom de zorgwet waren ontstaan te bespreken en zo mogelijk op te lossen.

Val Kabinet

Ingewijden rond het Binnenhof vrezen dat het conflict over de weggestemde zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid kan uitmonden in een kabinetscrisis. Als de drie PvdA-senatoren niet instemmen met de zorgwet,dreigt het kabinet te vallen.

Vanochtend was de top van de PvdA en PvdA bijeen om tot een oplossing te komen na het sneuvelen van de zorgwet.

Geen vrije artsenkeuze

Als de zorgwet van Schippers aangenomen wordt, hebben de zorgverzekeraars de keuze met welke zorgverlener zij afspraken maken over bepaalde onderhandelingen. Dat betekent dat patiënten niet meer vrij zijn in het kiezen van de arts. Verzekeraars hoeven dan alleen behandelingen te vergoeden van zorgverleners met wie ze een contract hebben afgesloten. Als patiënt word je dus gedwongen met de arts in zee te gaan die je zorgverzekeraar voor je uitkiest. Als je dat niet bevalt dan moet je het zelf gaan betalen. Deze zorgwet van Schippers moet vanaf 2016 het kabinet jaarlijks een besparing opleveren van 1 miljard euro.

Guusje ter Horst

Eén van de PvdA-senatoren die tegenstemde is Guusje ter Horst. Zij denkt dat het kabinet nu met andere voorstellen zal komen. Ze verwacht niet dat er wat aanpassingen komen of dat er snel een nieuw voorstel op tafel ligt. Ze benadrukte dat ze heeft tegengestemd vanwege vrij principiële bezwaren. Ze vindt dat de positie van de zorgverzekeraars nog steviger wordt door het voorstel, zo schrijft nu.nl. Tegen nu.nl zegt ze 'We zagen grote bezwaren en die werden vrij breed gedragen. Niet alleen door de drie PvdA'ers die tegenstemden.'

Provincie:
Tag(s):