dinsdag, 21. januari 2014 - 10:05 Update: 03-07-2014 0:44

Zorgaanbieders onder verscherpt toezicht wegens stellen verkeerde diagnose

Foto van bejaarde verpleeghuis zorg | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Er zijn bij 26 zorginstellingen verkeerde diagnoses gesteld bij vele honderden patiënten.

De zorgaanbieders staan nu onder verscherpt toezicht van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en mogen geen zorgadvies meer geven, zo meldt het AD dinsdag. Het verscherpte toezicht moet upcoding in de zorg tegengaan. Upcoding door zorgaanbieders is de zorgbehoefte van de cliënt ernstiger voorstellen dan in de realiteit het geval is. Dit meldt CIZ op de website.

Acht instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, een in de gehandicaptenzorg en zeventien in de verpleging en verzorging staan nu onder curatele. Bij elke instelling zijn minstens zeventien foute dossiers ontdekt, waarbij patiënten op papier veelal zieker waren dan in werkelijkheid.  Zorgverzekeraars Nederland denkt dat het ziektebeeld met name in de psychiatrie expres zwaarder is aangezet om meer geld te ontvangen.

Maar het CIZ durft niet te zeggen of de 26 instellingen willens en wetens hebben gefraudeerd. In het AD stelt woordvoerder Boudewijn Faber van CIZ: 'We kunnen dat niet aantonen. Daarvoor moet er ander onderzoek worden gedaan. We zien wel dat het voor zorgaanbieders soms lastig is om te beoordelen hoeveel zorg een patiënt nodig heeft,'