donderdag, 12. juni 2014 - 12:07 Update: 03-07-2014 0:34

Zorgmedewerkers Aafje voeren actie tegen ontslag

Foto van stofzuigen thuiszorg | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Zorginstelling Aafje in Rotterdam heeft medewerkers per brief geïnformeerd dat voor 1 op de 7 medewerkers vanaf 2015 geen plaats meer is. Hierdoor dreigen veel ontslagen te vallen.

De medewerkers maken zich daarom niet alleen grote zorgen om hun toekomst, maar ook over de kwaliteit van zorg. Vandaag bleek uit een rapport van de inspectie voor de gezondheidszorg dat de kwaliteit in tehuizen op veel plekken nu al onder de maat is. Op donderdag 12 juni gaan Rotterdamse zorgmedewerkers van Aafje om opheldering vragen bij hun Raad van Bestuur. Ze willen dat Aafje meer openheid geeft over de plannen en hierover serieus in overleg gaat met hun vakbond Abvakabo FNV. De actie volgt op een eerdere actie gisteren van Amsterdamse zorgcollega’s. Ook in Amsterdam dreigen veel ontslagen te vallen. Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de ontslagen in de zorg.

Voorbarig en onverstandig
Met de aankondiging 1 op de 7 medewerkers te ontslaan, loopt Aafje vooruit op de kabinetsplannen. Plannen die nog niet door de Tweede en Eerste kamer zijn behandeld en dus zijn en dus niet leidend kunnen zijn voor gedwongen ontslag. Abvakabo FNV is veruit de grootste vakbond binnen Aafje en heeft namens de medewerkers meerdere malen om de onderbouwing gevraagd waaruit zou moeten blijken dat de voorgenomen gedwongen ontslagen nodig zouden zijn. Tot op heden weigert de Rotterdamse zorginstelling inzage in deze cijfers te geven. Abvakabo FNV vraagt zich af wat de reden is om geen openheid van zaken te geven.

Verschillende Rotterdamse raadsleden hebben toegezegd aanwezig te zijn om de actie te steunen. Tevens is SP Tweede Kamerlid Renske Leijten aanwezig bij de actie, in aanloop naar het kamerdebat over de ontslagen in de zorg later vandaag.

Provincie: