zaterdag, 1. februari 2014 - 20:43 Update: 03-07-2014 0:43

Zorgpremie voor ruim 120.000 mensen niet meer op te brengen

Foto van afdelingen ziekenhuis | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Hilversum

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat ruim 120.000 mensen al jaren niet of slechts af en toe hun zorgpremie betalen en dat deze groep steeds groter wordt.

Dit meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van cijfers van het College van Zorgverzekeraars (CVZ).

1 miljard onbetaalde premie 
Bij de wanbetalers staat nu al bijna een miljard aan premieschuld open en elke maand loopt dat bedrag met zo'n 20 miljoen op. Na 6 maanden geen premie te hebben betaald komen mensen in de wanbetaling. Vanaf dat moment betaalt het College van Zorgverzekeringen (CVZ) de premie aan de verzekeraars en legt hij de wanbetaler een premie plus 30 procent boete op.

Deze regeling werkt voor nieuwe gevallen redelijk, maar de hardnekkige wanbetalers stromen maar nauwelijks uit. Gezondheidseconoom bij Zorgvuldig Advies De Bekker tegen RTL Nieuws: Een deel van de mensen is heel moeilijk te bereiken. Deurwaarders hebben ook niet altijd de mogelijkheid om dat te innen. Het zijn ook mensen die bewust willen ontsnappen van de solidariteit die de samenleving van ze vraagt.'

Er staat op dit moment voor 773 miljoen euro open aan langlopende schulden, zo blijkt uit cijfers van het CVZ die RTL Nieuws heeft opgevraagd. Daar komt dan nog 180.000 euro bij aan onbetaalde premies inclusief de incassokosten en eigen risico's. daarmee is het totale openstaande  bedrag opgelopen naar 953 miljoen euro.

Schippers:'Onacceptabel'
In een reactie laat minister Schippers van Volksgezondheid weten dat ze het onacceptabel vindt als mensen hun zorgpremie niet betalen. "De bestaande wanbetalersregeling, waarbij bijvoorbeeld de zorgtoeslag en een deel van het inkomen automatisch worden ingehouden, wordt regelmatig geëvalueerd en waar nodig verbeterd", aldus de minister.

 

 

Provincie: