dinsdag, 11. november 2014 - 11:50 Update: 11-11-2014 18:26

Zorgverzekeraar VGZ verhoogt maandpremie met 12 euro

Logo van VGZ | VGZ
Foto: VGZ
Den Haag

VGZ maakte vandaag als eerste van de vier grote zorgverzekeraars bekend dat het de premie van naturaverzekeringen gaat verhogen met 12 euro per maand, een stijging van 12,5%.

Het gaat hierbij om naturapolissen met verplicht eigen risico, de meest gebruikte zorgverzekering. VGZ verhoogt de premie voor de restitutiepolis met volledige vrije zorgkeuze zelfs met 14%. Met de bekendmaking van VGZ , dat een marktaandeel van 25% heeft, verwacht Independer dat de andere zorgverzekeraars hun huidige premies ook flink zullen verhogen. Echte keuzevrijheid van zorg wordt hierdoor steeds duurder. 

Grote verschillen tussen verzekeraars

Minister Schippers gaf in september al aan dat de premies maandelijks met bijna 10 euro zouden stijgen, door de hervorming van de langdurige zorg. Door de maatschappelijk discussie die hierop volgde kwamen zorgverzekeraars onder vuur te liggen vanwege hun financiële reserves van vele miljarden. Zorgverzekeraar DSW - die traditioneel als eerste haar premies bekend maakt - besloot komend jaar niet te verhogen, door een groter deel van haar reserves in te zetten.

Het besluit van VGZ om de premie voor de basisverzekering met 12,5% te verhogen gaat verder dan de kabinetsvoorspellingen. Bij UMC daarentegen, een label van VGZ, stijgt de basisverzekering komend jaar met maar liefst 16%. Hiermee is het verschil in premiestijging dit jaar historisch groot.

Categorie:
Provincie: