vrijdag, 2. mei 2014 - 11:04 Update: 03-07-2014 0:37

Zoutzuurlekkage bij Friesland Campina in Bedum

Foto van brandweer in gaspakken chemie | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Bedum

Door een technisch defect in een installatie is er in de nacht van donderdag 1 op vrijdag 2 mei een lekkage van zoutzuur geweest in de Friesland Campina fabriek in Bedum. De brandweerpost van Bedum werd om even voor half twee ’s nachts opgeroepen voor een OGS, ongeval met gevaarlijke stoffen.

Eenmaal ter plaatse zijn drie brandweermensen in chemiepakken de fabriek binnen gegaan op verkenning. De lekkage zorgde ervoor dat er dampen vrijkwamen, deze zijn door middel van een waterscherm buiten de fabriek neergeslagen. De stof is daardoor niet buiten het terrein van de fabriek gekomen. Er zijn dus geen effecten voor de omgeving geweest. Uit voorzorg werden wel de Lageweg en de Parallelweg, direct naast de fabriek voor verkeer afgesloten.

Nadat de exacte locatie van de lekkage was gevonden, werd dit deel van de installatie afgesloten. Uiteindelijk is er 60 tot 100 liter zoutzuur vrijgekomen. Dit is opgevangen in een opvangbak. De brandweer is nog een groot deel van de nacht bezig geweest om de vrijgekomen stof te verdunnen met water, zodat dit door de eigen zuiveringsinstallatie van de fabriek verwerkt kan worden.

 

Provincie:
Blik op 112: